Έρευνα αποκαλύπτει ότι μειώνει σημαντικά και επί πολλές μέρες την άμυνα του οργανισμού, ενώ αφήνει σημαντικό αποτύπωμα στο δέρμα
Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να βρισκόμαστε υπό πίεση και το σώμα μας – ιδιαίτερα το δέρμα μας – να αντιδρά. Είτε πρόκειται για μια δύσκολη παρουσίαση, είτε για μια απαιτητική περίοδο στη δουλειά, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το δέρμα μας γίνεται πιο ευαίσθητο ή εμφανίζουμε εξανθήματα, σπυράκια, ενώ μπορεί να «φουντώνουν»και τυχόν αλλεργίες. Μια πρόσφατη έρευνα από Ιάπωνες επιστήμονες αποκαλύπτει ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει την αποτελεσματικότητά του ακόμη και για μια εβδομάδα μετά από ένα αγχωτικό γεγονός. Αυτός ο μηχανισμός εξηγεί γιατί τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται σε περιόδους έντονου άγους.
Η σύνδεση ανάμεσα στο άγχος και τις δερματικές αλλεργίες
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο άγχος και την επιδείνωση των αλλεργικών αντιδράσεων, ιδίως στο δέρμα. Οι ερευνητές Soichiro Yoshikawa, Kenji Takamori και Sachiko Miyake από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Juntendo, εντόπισαν ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Αυτά τα κύτταρα, γνωστά ως μακροφάγα, συνήθως αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τους ιστούς από νεκρά κύτταρα, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και την αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, όταν είμαστε υπό πίεση, τα μακροφάγα «ξεχνούν» να κάνουν αυτή τη δουλειά, με αποτέλεσμα να προκαλείται επιδείνωση των δερματικών ερεθισμών.
Όταν είμαστε σε κατάσταση πίεσης, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα απελευθερώνει νορεπινεφρίνη, η οποία είναι γνωστή ως η ορμόνη «πάλης ή φυγής» (fight or flight). Η νορεπινεφρίνη αλληλεπιδρά με ειδικούς υποδοχείς που βρίσκονται στα μακροφάγα και μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη φλεγμονής. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που επιτείνει τη φλεγμονή και την αλλεργική αντίδραση.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι το στρες αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού ακόμη και για μια εβδομάδα μετά το στρεσογόνο συμβάν.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η επίδραση του στρες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι μακροχρόνια και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα μακροφάγα που διαφοροποιούνται αργότερα. Αυτό το φαινόμενο, που αναφέρεται ως «μνήμη στρες», υποδηλώνει ότι το έντονο στρες αφήνει ένα παρατεταμένο αποτύπωμα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ασθενειών», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Soichiro Yoshikawa.
Αυτή η «μνήμη στρες» μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη χρόνιων αλλεργικών αντιδράσεων, υποδεικνύοντας ότι η διαχείριση του άγχους δεν είναι μόνο σημαντική για την ψυχική υγεία, αλλά και για γερή άμυνα. Οι ερευνητές δοκίμασαν να αναστείλουν αυτή την αντίδραση, χρησιμοποιώντας αναστολείς του ενζύμου ICE caspase-1, το οποίο προλαμβάνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που προσελκύει τα φλεγμονώδη κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο, παρατηρήθηκε μειωμένο πρήξιμο και λιγότερα φλεγμονώδη κύτταρα στις περιοχές με αλλεργικό ερεθισμό.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει με ακρίβεια ότι τοάγχος μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις μέσω της διαταραχής της λειτουργίας των μακροφάγων. Παράλληλα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει και σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση.