Πέμπτη 28.03.2024
More

    «Σύνηθες φαινόμενο» η μετάδοση κορωνοϊού σε σκύλους και γάτες

    Πιο ευάλωτες φαίνεται ότι είναι οι γάτες, παραμένει όμως ασαφές αν μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο.

    Ένα σημαντικό ποσοστό των σκύλων και γάτων που ζουν στο ίδιο σπίτι με ασθενείς της Covid-19 τελικά προσβάλλονται από τον ιό και ενίοτε εκδηλώνουν συμπτώματα, διαπιστώνει μικρή μελέτη στη Βραζιλία, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχα ευρήματα στη Βρετανία.

    Ερευνητές του Ιδρύματος «Οσβάλντο Κρουζ» στο Ρίο ντε Ζανέιρο εξέτασαν τις περιπτώσεις 39 κατοικιδίων -29 σκύλων και 10 γάτων- των οποίων οι 21 ιδιοκτήτες βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2020.

    Εννέα σκύλοι (ποσοστό 31%) και τέσσερις γάτοι (40%) βρέθηκαν θετικοί στον ιό 11 έως 51 ημέρες μετά τη διάγνωση των ιδιοκτητών τους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση PLoS ONE.

    Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο Veterinary Record και αφορούσε δύο γάτες που βρέθηκαν θετικές στον κοροναϊό όταν νόσησαν οι ιδιοκτήτες τους.

    Σποραδικά κρούσματα μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε γάτες έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες, ενώ θετικά στον ιό έχουν βρεθεί και λιοντάρια, τίγρεις και άλλα αιλουροειδή σε ζωολογικούς κήπους. Ο πανδημικός κοροναϊός είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να μεταδοθεί σε πιθήκους όπως ο γορίλας και ο χιμπατζής αλλά και σε μινκ (βιζόν) που εκτρέφονταν για τη γούνα τους.

    Περιστατικά μετάδοσης του ιού από μινκ σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιωθεί στη Δανία, παραμένει ωστόσο ασαφές αν ο ιός μπορεί να περάσει από τα αιλουροειδή στους ανθρώπους.

    Τα ευρήματα της βραζιλιάνικης μελέτης δείχνουν πάντως να επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις ότι τα αιλουροειδή είναι πιο ευάλωτα στον κοροναϊό από ό,τι οι σκύλοι.

    Κανένα από τα κατοικίδια της μελέτης δεν απεβίωσε, αν και περίπου τα μισά εκδήλωσαν βήχα ή άλλα αναπνευστικά συμπτώματα ή / και γαστρεντερικές διαταραχές.

    Σύμφωνα με την ανάλυση, τα κατοικίδια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης όταν είναι στειρωμένα και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο σπίτι. Δραστηριότητες υψηλού ρίσκου είναι το καθάρισμα μετά τη βόλτα και ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με το αφεντικό.

    To πρώτο εμβόλιο Covid-19 που προορίζεται για κτηνιατρική χρήση παρουσιάστηκε φέτος στη Ρωσία.

    «Στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Carnivac-Cov, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, συμμετείχαν σκύλοι, γάτες, αρκτικές αλεπούδες, μινκ, αλεπούδες και άλλα ζώα», δήλωσε τον Μάρτιο ο Κοντσταντίν Σαβένκοφ, υποδιευθυντής της ρωσικής εποπτικής αρχής Rosselkhoznadzor.

    «Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μας επιτρέπουν να καταλήξουμε στο ότι το εμβόλιο είναι αβλαβές για τα ζώα και έχει μεγάλη ανοσολογική απόκριση, με αντισώματα κατά του κορονοϊού να αναπτύσσονται στο 100% των περιπτώσεων» είπε.

    Ένα δεύτερο κτηνιατρικό εμβόλιο αναπτύσσεται από την αμερικανική εταιρεία Zoetis και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε χιμπατζήδες και ουρακοτάγκους στον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ