Κυριακή 19.01.2025
More

    Τα επτά βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού

    Επιστήμονες κατηγοριοποίησαν τα συμπτώματα του κορωνοϊού σε επτά βασικές ομάδες

    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Σχολής της Βιέννης κατάρτισαν μια λίστα με τα συμπτώματα του κορωνοϊού, εντοπίζοντας επτά διαφορετικές ομάδες.

    Σύμφωνα με την μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy, κυρίαρχος σκοπός της έρευνας είναι να μάθουν οι ειδικοί να αναγνωρίζουν την «καλή» ανοσία μετά από μια λοίμωξη με κορωνοϊό.

    Για το σκοπό αυτό οι επιστήμονες με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Βίνφρεντ Πικλ και τον αλλεργιολόγο Ρούντολφ Βαλέντα ήρθαν σε επαφή με 109 ασθενείς με κορωνοϊό, δηλαδή άτομα που ξεπέρασαν τη λοίμωξη και βρίσκονται σε θεραπεία αλλά και 98 υγιείς ανθρώπους.

    Οι ερευνητές κατάφεραν να κατηγοριοποιήσουν τα συμπτώματα σε επτά βασικές ομάδες:

    • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (με πυρετό, ρίγη, κόπωση και βήχα)
    • Συμπτώματα ρινικής καταρροής (με καταρροή, φτέρνισμα, ξηρό λαιμό και ρινική συμφόρηση)
    • Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
    • Φλεγμονή των ματιών και των βλεννογόνων
    • Προβλήματα στην αναπνοή (πνευμονία και δύσπνοια)
    • Γαστρεντερικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της ναυτίας και του πονοκέφαλου)
    • Απώλεια όσφρησης και γεύσης

    «Στην τελευταία ομάδα, καταφέραμε επίσης να διαπιστώσουμε ότι κυρίως «νεαρά» ανοσοποιητικά συστήματα επηρεάζονται από την απώλεια όσφρησης και γεύσης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Βίνφρεντ Πικλ σε συνέντευξή του στην DW.

    Ένα νεαρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν υπολογίζεται όμως βάσει της ηλικίας του ασθενούς, αλλά βάσει του αριθμού των ανοσοκυττάρων (Τ-λεμφοκυττάρων).

    Ταυτόχρονα ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη μεταξύ των ομάδων συμπτωμάτων. Μια πορεία της ασθένειας με υψηλό πυρετό, για παράδειγμα, συσχετίζεται με την ανοσολογική μνήμη του σώματος και μπορεί να υποδηλώνει μια ανοσία σχετικά μακράς διάρκειας.

    Χρησιμοποιώντας το αίμα, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ορισμένους σημαντικούς δείκτες COVID-19. Διαπίστωσαν ότι η νόσος COVID-19 αφήνει σημάδια στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από δέκα εβδομάδες.

    Αυτό θα μπορούσε να είναι ο λόγος, για τον οποίο πολλοί ασθενείς αισθάνονται αδρανείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνσή τους με COVID-19.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, όσο υψηλότερος ήταν ο πυρετός του ασθενή σε μια ήπια πορεία της νόσου, τόσο μεγαλύτερης διάρκειας ήταν και η ανοσία του στον ιό.

     

    Με πληροφορίες της DW

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ