Σάββατο 28.09.2024
More

    Τι κάνουμε όταν παθαίνουμε ψύξη;

    Πρακτικές συμβουλές και άμεση επέμβαση στο πρόβλημα

    Αλήθεια πόσοι από εμάς δεν μπήκαμε ιδρωμένοι από τον καύσωνα, μέσα σε ένα δωμάτιο και ανάψαμε αμέσως το air condition ή τον ανεμιστήρα; Πόσοι δεν κοιμηθήκαμε με αναμμένο το κλιματιστικό; Πόσοι δεν οδηγήσαμε ιδρωμένοι με το air condition του αυτοκινήτου για να δροσιστούμε; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι μια: Όλοι!

    Τα αποτελέσματα …τα διαπιστώσαμε την επόμενη μέρα. Ο σβέρκος «κλειδωμένος», και η κάθε κίνηση συνοδεύεται από πόνο. Η ψύξη είναι γεγονός!

    Η φυσιοθεραπεύτρια Άννα Στέφου τις τελευταίες ημέρες έχει δεχτεί άπειρα τηλεφωνήματα ανθρώπων με τα ίδια συμπτώματα και μας εξηγεί τι θα πρέπει να προσέξουμε για να μην πάθουμε ψύξη αλλά και πως περνάει ευκολότερα η ψύξη;

    Όπως μας αναφέρει «Η ψύξη προκαλείται από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Για παράδειγμα από τις «φλόγες» του καύσωνα, στη δροσιά ενός κλιματιζόμενου χώρου. Συνήθως μας χτυπάει στον αυχένα, στους ώμους, και στη πλάτη. Η ψύξη, «χτυπάει» ύπουλα», καθώς όπως εξηγεί η κα Στέφου «Δεν την καταλαβαίνουμε την ώρα που την παθαίνουμε, αλλά αρκετές ώρες μετά, συνήθως την επόμενη μέρα, που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και δεν μπορούμε να στρίψουμε το κεφάλι μας».

    Κρύο ζέστη, ζέστη κρύο… προσοχή στις εναλλαγές

    Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από τη ζέστη στο κρύο, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για να προκληθεί ψύξη, στον αυχένα, στην πλάτη, αλλά ακόμη και στο πρόσωπο (πάρεση προσωπικού νεύρου).

    Αυτό που ονομάζουμε ψύξη, δεν είναι τίποτε άλλο από παρατεταμένους μυϊκούς σπασμούς που συμβαίνουν μετά από πολύωρη έκθεση στο ψύχος, αλλά και την απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας, από ζεστό στο κρύο.

    «Ο αυχένας, η πλάτη, τα πλευρά και η μέση, ο κορμός γενικότερα, είναι συνήθως οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που προσβάλλονται από ψύξη και πολύ λιγότερο τα άκρα. Το στραβολαίμιασμα που συνήθως είναι αποτέλεσμα ψύξης, οφείλεται σε σπασμό των μυών που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων. Προκαλεί αρκετό πόνο, ακινητοποιεί το λαιμό του πάσχοντα προς τη μία πλευρά και καθιστά αδύνατη τη στροφή του κεφαλιού προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ψύξη στην πλάτη εντοπίζεται μεταξύ των ωμοπλατών ή κάτω από αυτές. Ο πόνος είναι βαθύς εσωτερικός και εντείνεται με τη βαθιά αναπνοή, αντανακλά μπροστά στο θώρακα ή στο πλάι, στην περιοχή των πλευρών», τονίζει η κα Στέφου .

    Λύσεις άμεσες και στοχευμένες

    Εάν λοιπόν είστε και εσείς παθόντες, και ο πόνος δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε φυσικοθεραπευτή προκειμένου να βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα

    «Η στοχευμενη φυσικοθεραπεία με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων φυσικοθεραπείας οδηγεί στη γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και τη γρήγορη λειτουργική αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος . Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα  αφού οι μυϊκές ομάδες  συσπώνται έντονα με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι έντονος με αποτέλεσμα την παραμόρφωση τις περιοχής . Τα προβλήματα  αυτά αν δεν αποκατασταθούν πλήρως θα οδηγήσουν σε διαταραχή των καθημερινών δραστηριοτήτων των ατόμων κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του», καταλήγει η κα Στέφου.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ