Δευτέρα 20.01.2025
More

    Τι να κάνετε και τι όχι μόλις ξυπνήσετε το πρωί

    Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ξυπνάμε

    Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε, όταν ξυπνάτε το πρωί; Η νευροεπιστήμονας Emily McDonald προειδοποιεί σχετικά με τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγετε αμέσως μετά το ξύπνημα, ώστε να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

    Τι δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνετε; Σύμφωνα με την ειδικό, πρέπει οπωσδήποτε να αντισταθείτε στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τον έλεγχο του τηλεφώνου σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

    Η δρ. McDonald τονίζει τη σημασία των υγιεινών συνηθειών για την πρόληψη συμπτωμάτων, όπως η εγκεφαλική ομίχλη και η λήθη. Συνιστά να μην πιάνετε το τηλέφωνό σας αμέσως μόλις σηκωθείτε το πρωί, αλλά να περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν αρχίσετε να εξερευνάτε τα νέα του διαδικτύου. «Όταν ξυπνάτε, ο εγκέφαλος βρίσκεται στη μεταβατική φάση μεταξύ ύπνου και αφύπνισης. Το περιεχόμενο του διαδικτύου μπορεί πολλές φορές να είναι στρεσογόνο, προκαταβάλλοντας τον εγκέφαλο για μια ημέρα γεμάτη άγχος», εξηγεί η δρ. McDonald. «Αυτό στο οποίο εκθέτετε το μυαλό σας είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνάτε είναι να κοιτάτε το τηλέφωνό σας, επηρεάζετε την παραγωγή ντοπαμίνης. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά μετά το ξύπνημα», συνιστά.

    Η ειδικός επισημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και το βράδυ, διευκρινίζοντας ότι οι τηλεοράσεις, οι φορητοί υπολογιστές, τα τηλέφωνα και γενικότερα η επαφή με τις οθόνες θα πρέπει να σταματά τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.

    Πέρα από την ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα, αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να έχει η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. «Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με τη γνωστική έκπτωση, που οδηγεί σε εγκεφαλική ομίχλη και λήθη. Η σύνδεση εντέρου – εγκεφάλου είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά», υπογραμμίζει η δρ. McDonald. «Αντίθετα, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τα καλά λιπαρά κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Μερικές τροφές που ξεχωρίζουν είναι το αβοκάντο και τα βατόμουρα».

    Τέλος, η ειδικός επιμένει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την αρνητική αυτο-ομιλία. «Αυτό που λέτε στον εαυτό σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τον κόσμο. Αν, για παράδειγμα, λέτε: «Σήμερα θα είναι μια υπέροχη μέρα», αυτό υποδεικνύει στον εγκέφαλο να αναζητά τα όμορφα πράγματα», τονίζει. «Προσπαθώ να λέω θετικά πράγματα στον εαυτό μου. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε κάτι, ο εγκέφαλός μας συντονίζεται σε αυτό», συμπληρώνει.

    Η ίδια υποστηρίζει ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα για τον εγκέφαλο είναι ο διαλογισμός. Το πρωί, μάλιστα, πριν αρχίσετε να εργάζεστε, είναι μια εξαιρετική ώρα για να εξασκηθείτε. «Όλοι μπορούν να κάνουν διαλογισμό. Έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη συγκέντρωση, ενισχύει τη γέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη και, γενικότερα, διατηρεί τον εγκέφαλο νέο».

    Πηγή: ygeiamou.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ