Νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μετά τα αλλεπάλληλα, βίαια περιστατικά που καταγράφονται ακόμα και σε δημοτικά σχολεία της χώρας.
Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει τη σύνταξη κανόνων που θα διέπουν τη ζωή στο σχολείο, και θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από μαθητές, δασκάλους αλλά και γονείς. Θα δοθούν σαφείς οδηγίες στους μαθητές για το πώς πρέπει να αντιδρούν όταν αντιλαμβάνονται κάποιο περιστατικό ενδοσχολικής βίας, σε ποιον να το πουν και πώς να ενεργήσουν οι ίδιοι απέναντι στους συμμαθητές τους.
Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, είναι η ενίσχυση της επιτήρησης στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων που παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές, η επαναφορά του «δασκάλου εμπιστοσύνης» στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές ατομικά ή ομαδικά και η υποστήριξη από το δίκτυο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, προανήγγειλε μνημόνιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ανασύνταξη του «Παρατηρητηρίου κατά της Βίας» του υπ. Παιδείας.
Ένας στους τρεις μαθητές έχει δεχτεί bullying
Το 27% των Ελλήνων μαθητών αναφέρει ότι πέφτει θύμα bullying πάνω από μία φορά μέσα στον μήνα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 23% (στοιχεία 2019) και από τον Σεπτέμβριο, στόχος είναι να εφαρμοστεί πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
Τα σημάδια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να προσέχει κανείς για τα χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα βίαιης συμπεριφοράς. Μεταξύ αυτών είναι οι ανεξήγητες μελανιές, η άρνηση να πάει σχολείο, η απομόνωση και το διαρκές άγχος.