Δευτέρα 28.07.2025

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ-Μέτρα για μειωμένα τιμολόγια νερού

Αφορούν εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους στις ΔΕΥΑ

Πλέγμα μέτρων με στόχο την συγκράτηση του κόστους της ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση όπως ανέφερε χθες, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου,  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά την ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη, με απώτερο στόχο, να μην μετακυλιστεί στους πολίτες, η αύξηση μέσω δημοτικών τελών.

1ον: Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το νερό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα στα έσοδα των ΔΕΥΑ εφαρμόζεται για την αξία νερού συντελεστής 13%.

2ον. Η υπαγωγή τους σε τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

3ον. Η ένταξή τους στο τιμολόγιο των «μεγάλων καταναλωτών» αντί του οικιακού τιμολογίου.

4ον. Η ένταξή τους στους δικαιούχους μειωμένης χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου αυτό να συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Ο κ. Πέτσας, ανέφερε πως και για τα τέσσερα αυτά μέτρα, υπάρχει συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη μίξη από τις τέσσερις αυτές εναλλακτικές επιλογές.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ