483 ώρες στο μηδέν: οι ελληνικές επιχειρήσεις και η νέα καμπύλη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έκλεισαν στο μηδέν ή κάτω από αυτό για 483 ώρες το 2025. Την ίδια χρονιά οι διαχειριστές του δικτύου έδωσαν εντολή σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς να περικόψουν 1.867 GWh παραγωγής, το 6,6% της παραγωγής ΑΠΕ της χώρας. Η D.TRADING υπολόγισε και τα δύο μεγέθη με βάση δεδομένα της πλατφόρμας διαφάνειας ENTSO-E και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx).

Για ένα εργοστάσιο στα Ιωάννινα ή μια ψυκτική αποθήκη στη Θεσσαλονίκη, αυτοί οι αριθμοί περιγράφουν μια καμπύλη τιμών με δύο πρόσωπα: φθηνό ή δωρεάν ρεύμα το μεσημέρι, ακριβό ρεύμα στη βραδινή αιχμή.

Το σχήμα της ημέρας

Μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα η ηλιακή παραγωγή στην Ελλάδα ξεπερνά τη ζήτηση γύρω στο μεσημέρι. Οι τιμές πέφτουν στο μηδέν, σε ορισμένες ώρες και κάτω από αυτό, και οι παραγωγοί πληρώνουν για να εγχύσουν ενέργεια στο δίκτυο. Μετά τη δύση του ηλίου η ζήτηση μένει υψηλή, η ηλιακή παραγωγή μηδενίζεται και οι μονάδες φυσικού αερίου καθορίζουν την τιμή τις βραδινές ώρες.

Μια επιχείρηση που αγοράζει με τη μέση μηνιαία τιμή δεν βλέπει άμεσα αυτές τις διακυμάνσεις. Τις πληρώνει μέσα από το ασφάλιστρο κινδύνου που χρεώνει ο προμηθευτής της για να τις αναλάβει.

Τέσσερα εργαλεία για επιχειρήσεις-αγοραστές

Οι ελληνικές εταιρείες με σημαντικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν τέσσερις βασικές προσεγγίσεις.

Σταθερή τιμή για ορισμένη περίοδο. Ο αγοραστής κλειδώνει μία τιμή για ένα έτος ή περισσότερο. Κερδίζει βεβαιότητα και πληρώνει γι’ αυτήν ένα ασφάλιστρο κινδύνου.

Αγορά σε δόσεις (tranches). Αντί να καθορίσει ολόκληρο τον όγκο σε μία ημερομηνία, ο αγοραστής κλειδώνει τιμές για τη μελλοντική του κατανάλωση τμηματικά, για παράδειγμα ένα μερίδιο του όγκου του επόμενου έτους κάθε μήνα. Μια απότομη άνοδος της τιμής σε μία ημέρα επηρεάζει μόνο αυτό το τμήμα, και η τελική τιμή είναι ο μέσος όρος όλων των ημερομηνιών αγοράς. Στη Ρουμανία η D.TRADING εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο αντιστάθμισης σε δόσεις για την πλευρά του πωλητή.

PPA με παραγωγό ΑΠΕ. Ο αγοραστής υπογράφει απευθείας με αιολικό ή φωτοβολταϊκό σταθμό. Ένα PPA τύπου pay-as-produced ακολουθεί την παραγωγή του σταθμού. Ένα baseload PPA παραδίδει σταθερό μπλοκ ενέργειας και κοστίζει περισσότερο, επειδή κάποιος πρέπει να καλύψει τα κενά.

Μετατόπιση φορτίου στις φθηνές ώρες. Μονάδες με ευέλικτες διεργασίες, όπως ψύξη, άντληση ή παραγωγή κατά παρτίδες, μεταφέρουν την κατανάλωση στο μέσο της ημέρας και αξιοποιούν απευθείας τις χαμηλές τιμές.

Μια περιφερειακή αγορά

Οι ελληνικές τιμές δεν εξαρτώνται πλέον μόνο από την Ελλάδα. Η σύζευξη αγορών (market coupling) συνδέει το ελληνικό χρηματιστήριο με τη Βουλγαρία και την Ιταλία, και το πλεόνασμα σε μία χώρα τραβά τις τιμές προς τα κάτω και πέρα από τα σύνορα.

«Οι εξελίξεις σε μία χώρα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις γειτονικές αγορές. Η αυξανόμενη δυναμικότητα αποθήκευσης σε μπαταρίες και η διείσδυση των ΑΠΕ σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επηρεάσουν τις τιμές και τις ευκαιρίες συναλλαγών σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Stanislav Dudka, Head of Power Desk Europe της D.TRADING.

Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο 4,3 GW αποθήκευσης έως το 2030 και έχει περίπου 12 GW έργων αποθήκευσης σε διαδικασία αδειοδότησης. Οι μπαταρίες θα φορτίζουν τις ώρες μηδενικών τιμών και θα πωλούν το βράδυ, μειώνοντας την απόσταση ανάμεσα στα δύο μισά της ημέρας.

Η D.TRADING προσφέρει προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε άλλες 25 χώρες, με εξωχρηματιστηριακά (OTC) συμβόλαια βάσει των πλαισίων EFET και ISDA και προμήθεια προσαρμοσμένη στο προφίλ κατανάλωσης κάθε πελάτη.

Σχετικά με την D.TRADING: Η D.TRADING είναι πανευρωπαϊκή εταιρεία εμπορίας ενέργειας. Εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και LNG στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε 26 χώρες. Το 2025 η εταιρεία διακίνησε 12,1 TWh ηλεκτρικής ενέργειας και 7,0 TWh φυσικού αερίου για περισσότερους από 130 πελάτες.

ΔΕΗ Banner

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ