Τετάρτη 15.01.2025
More

    Μεγαλύτερες δυνατότητες στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών

    Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία για την αναπηρία ενηλίκων

    Πολλές περισσότερες δυνατότητες έγκαιρης και επιτυχούς αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, σε σχέση με το παρελθόν διαθέτει πλέον το ΠΓΝΙ και συγκεκριμένα η Νευρολογική Κλινική με τη λειτουργία του Τμήματος αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία για την αναπηρία ενηλίκων, όμως η επιστήμη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζονται πλέον με επιτυχία, περιπτώσεις που στο παρελθόν, δε θα είχαν την ίδια τύχη.

    Η 29η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων και το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Νευρολογίας Σπυρίδων Κονιτσιώτης και η επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Σοφία Μαρκούλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκαν στα νέα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα, αλλά και στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο ΠΓΝΙ.

    Κομβικής σημασίας σύμφωνα με τον κ. Κονιτσιώτη είναι η πρόληψη, καθώς οι αιτίες που οδηγούν στο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μεταξύ άλλων, η υπέρταση, ο μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, το σωματικό βάρος, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

    Γιατί σώζει ζωές η άμεση διακομιδή

    Η κα Μαρκούλα από την πλευρά της στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη άμεσης μετάβασης ή διακομιδής του ατόμου, που έχει κάποια συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και στην περίπτωση που αυτά είναι παροδικά. Συμπτώματα που θα πρέπει να υποψιάσουν τον καθένα, είναι η μείωση της αισθητικότητας στα άκρα, η αιφνίδια δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση του λόγου, η απώλεια ισορροπίας στο βάδισμα, η περιορισμένη όραση ή ακοή και άλλα.

    Στο ΠΓΝΙ πλέον, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία η ενδοφλέβια θρομβόλυση και ήδη στα 100 περίπου περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί το 1/3 αυτών παρουσίασε πλήρη αποκατάσταση και ένα ποσοστό πάνω από το 50% δεν παρουσιάζει καμία σοβαρή αναπηρία.

    «Αυτό που θα πρέπει να γίνει όμως, είναι η άμεση μετάβαση στο νοσοκομείο του ατόμου που έχει υποστεί το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, γιατί η θρομβόλυση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα αν γίνει στις 3 ½ – 4 ½ ώρες από την έναρξη του επεισοδίου ειδικά σε άτομα παραγωγικής ηλικίας», ανέφερε η κα Μαρκούλα.

    Τι λείπει ακόμη

    Στο ΠΓΝΙ και στην Νευρολογική Κλινική αντιμετωπίζονται ετησίως περίπου 200 εγκεφαλικά επεισόδια, με τη διαχείριση να γίνεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώθηκε το 2019 με την τιμητική διάκριση που απέσπασε η Κλινική και το τμήμα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την διαχείριση περιστατικών.

    «Αυτό που θα θέλαμε επιπλέον της άριστης συνεργασίας που έχουμε με τις άλλες Κλινικές του νοσοκομείου μας, είναι η βοήθεια των επεμβατικών ακτινολόγων, ώστε η θρομβόλυση να μπορεί να γίνει και επεμβατικά και όχι μόνο ενδοφλεβίως. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι έχουμε μεγάλο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων, που δεν αντιμετωπίζονται στα Γιάννενα και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία», κατέληξε η κα Μαρκούλα.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ