Σάββατο 23.11.2024
More

    Σαν τρένο που τρέχει με σπασμένα φρένα

    Δραματικοί από μέρα σε μέρα οι δείκτες της πανδημίας

    Σαν τρένο που τρέχει με σπασμένα φρένα, μοιάζει πλέον η πορεία της πανδημίας και κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει. Οι «σκληροί» δείκτες ήταν και πάλι, την Τρίτη, δραματικοί: 8.613 νέα κρούσματα, 486 διασωληνωμένοι, 46 νέοι θάνατοι

    Πιο αναλυτικά:

    Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.613, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων 50,7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

    Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

    Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (61,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0,98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 373 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

    165 στα Ιωάννινα

    Στην Ήπειρο είχαμε: 45 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 38 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 165 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 29 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

    Αύξηση στα λύματα

    Aυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 11 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου.

    Οι καθαρές αυξήσεις κυμάνθηκαν από 31% στα Χανιά έως 207% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στο Βόλο 21%. Αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+61%) παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Αύξηση 43% είχαμε στην Θεσσαλονίκη, με την εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα να έχει εξαπλασιαστεί.

    Στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση 184%, το ίδιο και στην πόλη του Ηρακλείου, σε ποσοστό 151%.

    Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (0%), στην Ξάνθη (0%), στον Αγιο Νικόλαο (+4%) και στην Πάτρα (+8%). Οριακή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-12%). Ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας, αλλά δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε.

    Δεν τίθεται θέμα lockdown

    Τα σενάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για lockdown- είτε τοπικών, είτε γενικού-, για αλλαγές στο ωράριο και για κλείσιμο των σχολείων, δεν έχουν καμία σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

    «Αυτή τη στιγμή η φιλοσοφία των μέτρων έχει να κάνει μόνο με την προστασία ανεμβολίαστων. Εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, αυτά θα είναι στη φιλοσοφία των μέτρων που αναγγέλθηκαν και θα έχουν να κάνουν με περιορισμούς πρόσβασης σε διαφόρους χώρους ή με δυνατότητα αυτή η πρόσβαση να είναι με ιχνηλάτηση και με τεστ στους ανεμβολίαστους» είπε χαρακτηριστικά.

    Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από αυτά τα οποία είχαμε υπολογίσει όταν καταρτίσαμε το πρωτόκολλο, προκειμένου να λειτουργήσουν, τόνισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά.

    Όσον αφορά το αίτημα της Πολιτείας σε ιδιώτες γιατρούς, να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών covid-19, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι τώρα ενημερώνονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι, έτσι «ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση, η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε επίταξη των υπηρεσιών».

    Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί και οι γιατροί θα έρθουν οικειοθελώς, πρόσθεσε και κατέληξε: «Επειδή το Εθνικό μας Σύστημα πιέζεται και απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, και όταν λέω άμεσα εννοώ στην τρέχουσα εβδομάδα, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή μέρος αυτών των θέσεων, τότε θα πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών. Προσέξτε, αναφέρομαι στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά. Δεν θα ξεκινήσουμε συνολικά. Πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον σχεδιασμό που έχουμε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, θα το λύσουμε».

    Έλλειψη συριγγών

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το 2022 ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη 1 έως 2 δισεκατομμυρίων συριγγών απαραίτητων για τη χορήγηση εμβολίων κατά της covid-19, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει όλες τις τακτικές εκστρατείες εμβολιασμών και να υπονομεύσει την ασφαλή χρήση συριγγών.

    Οι εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράψουν πολύ νωρίτερα τις ανάγκες τους σε σύριγγες προκειμένου να αποφευχθεί «η συσσώρευση, οι αγορές πανικού και καταστάσεις παρόμοιες με αυτές» που αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα στην αρχή της πανδημίας covid-19 με τις ελλείψεις ατομικών μέσων προστασίας για τους υγειονομικούς, δήλωσε η ειδικός του ΠΟΥ Λίσα Χέντμαν.

    «Ενδέχεται να υπάρξει παγκόσμια έλλειψη συριγγών κατάλληλων για εμβολιασμό, η οποία ενδέχεται με τη σειρά της να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθυστερώντας τις εκστρατείες ανοσοποίησης καθώς και να εγείρει ανησυχίες ασφαλείας», επεσήμανε.

    Μια έλλειψη σε σύριγγες ενδέχεται να προκαλέσει καθυστέρηση στους τακτικούς εμβολιασμούς, κυρίως των παιδιών, αλλά και σε άλλες πράξεις υγείας, ενώ ίσως να ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση των συριγγών και των βελόνων, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες, τόνισε η Χέντμαν.

    Παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των τακτικών άλλων εμβολιασμών, σημείωσε, την ώρα που παγκοσμίως υπάρχει δυνατότητα κατασκευής περίπου 6 δισεκατομμυρίων συριγγών ετησίως.

    Τα μονοκλωνικά αντισώματα

    Την Τρίτη αναμενόταν η παραλαβή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

    Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

    Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck.

     

     

    Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ