Ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευομένων από κορωνοϊό και οι δηλώσεις για την κάλυψη των αναγκών
Το μόνο που έλειπε από την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας που πλήττει περισσότερο έντονα από κάθε άλλο και την Ήπειρο και τα Ιωάννινα ειδικότερα, είναι η ένταση στις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ του ΠΓΝΙ και του νοσοκομείου Χατζηκώστα.
Μια ένταση όμως που κάθε άλλο παρά προϊόν της έξαρσης της πανδημίας φαίνεται πως είναι, αλλά έχει παρελθόν και υπόβαθρο που ξεκινά από την διαχείριση των περιστατικών και της πανδημίας συνολικά, κατά την προηγούμενη περίοδο.
Στην παρούσα φάση, με το ΠΓΝΙ να έχει θέσει σε λειτουργία την 3η ΜΕΛ και με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές να έχει φτάσει τους 45 το πρωί της Πέμπτης, μετά την εφημερία της Τετάρτης και άλλους 12 στη ΜΕΘ, στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου σήμανε καμπανάκι κινδύνου ενόψει ακόμη πιο δύσκολων ημερών το επόμενο διάστημα, αφού τα κρούσματα διατηρούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Έτσι, από τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν αναφορές και αιχμές προς το νοσοκομείο Χατζηκώστα, ότι δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό και πως θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Την ίδια ώρα όμως και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, η πληρότητα στις κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεπεράσει το 80% και η χθεσινή εφημερία ξεκίνησε με 20 ασθενείς να νοσηλεύονται ήδη σε σύνολο 24 διαθέσιμων κλινών.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένα τα προβλήματα υποστελέχωσης του Χατζηκώστα, που έχει διαθέσει υγειονομικό προσωπικό για την κάλυψη αναγκών του ΠΓΝΙ και στα προηγούμενα κύματα και την παρούσα περίοδο, οι δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ
Γ. Φλούδα την Τετάρτη στα τοπικά μέσα, θεωρήθηκαν ως «αιτία πολέμου» με τους εργαζόμενους του Χατζηκώστα να «σηκώνουν το γάντι» και να απαντούν ανάλογα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Χατζηκώστα Κων. Καλαμπόκας μετέφερε την έκπληξη, αλλά και τη λύπη των εργαζομένων του νοσοκομείου για τις δηλώσεις αυτές, και παρέπεμψε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ.
«Οποιαδήποτε τροποποίηση ανάλογα με τις ανάγκες της πανδημίας οφείλει να εγκριθεί από τους παραπάνω φορείς και όχι να προταθεί από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ. Θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη η τοποθέτησή του ότι το ΠΓΝΙ δεν θα δεχτεί περιστατικά σε εφημερία του νοσοκομείου Χατζηκώστα και υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του.
Ο σχεδιασμός αναφέρεται σε διαθεσιμότητα 104 κλινών στα δύο νοσοκομεία, τα 80 στο ΠΓΝΙ και τα 24 στο Χατζηκώστα, όπου με μεγάλο ρίσκο και τιτάνια προσπάθεια του συνόλου του προσωπικού, μπορεί να φτάσει τις 30 κλίνες. Μέχρι και σήμερα ακόμη, είμαστε μακριά από την κάλυψη αυτών των κλινών, επομένως αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ο συνάδελφος κ. Φλούδας προέτρεξε και ζήτησε να αλλάξει ο σχεδιασμός», ανέφερε ο κ. Καλαμπόκας.