Η έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) στη Θεσσαλονίκη
Συμφωνία με την οποία ορίζεται ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, υπεγράφη μεταξύ της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως και του Εκτελεστικού Διευθυντή του Cedefop κ. Juergen Siebel.
Το Cedefop είναι ένας από τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ιδρύθηκε το 1975 και έχει την έδρα του στην Ελλάδα από το 1995. Αποστολή του είναι να παρέχει υποστήριξη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Κατά την υπογραφή της Συμφωνίας, η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη διαπίστωση του Cedefop ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επαγγέλματα με προσόντα μετα-Γυμνασιακού, Λυκειακού και μετα-Λυκειακού επιπέδου (επίπεδα 3, 4, 5).
«Παρακολουθούμε πολύ στενά το έργο σας και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς για την υπογραφή της σημερινής Συμφωνίας. Μοιραζόμαστε κοινούς στόχους σχετικά με τον καταλυτικό ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο να προσφέρει ποιοτικές προοπτικές στους νέους μας. Αποτελεί βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης αλλά και ένα σύγχρονο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, γι’ αυτό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο οργανισμός θα εξακολουθήσει να εδρεύει στην Ελλάδα» ανέφερε η υπουργός, υπενθυμίζοντας μια σειρά ενεργειών για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, όπως η στενότερη σύνδεσή της με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, η ίδρυση για πρώτη φορά Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ, η καθιέρωση για πρώτη φορά αμειβόμενης πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων των ΙΕΚ, η επένδυση άνω των 400 εκ. ευρώ στην αναβάθμιση εργαστηρίων, εξοπλισμών και άλλων πυλώνων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η θέσπιση του παράλληλου μηχανογραφικού εισαγωγής στα ΙΕΚ για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Cedefop, Juergen Siebel, δήλωσε: «Πραγματικά είναι μία εξαιρετική μέρα για το Cedefop η σημερινή. Μόλις υπογράψαμε τη νέα συμφωνία έδρας με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, ανανεώνοντας έτσι την κοινή μας δέσμευση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία δέσμευση για την Ευρώπη και για την τεκμηριωμένη με επιστημονικά στοιχεία υποστήριξη της χάραξης πολιτικής στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, των δεξιοτήτων και των τάσεων της αγοράς εργασίας. Με τη σημερινή υπογραφή τους τα δύο μέρη δεσμεύονται εκ νέου σε μία σχέση που εδώ και πάνω από 25 χρόνια πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Είναι μία σχέση που ωφελεί τόσο το Cedefop όσο και την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η παρουσία μας στη χώρα έχει ως κύρια ωφέλεια ότι βάζει την Ευρώπη στο χάρτη της ελληνικής κοινωνίας, δείχνοντας σε όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα απόμακρο γραφειοκρατικό τέρας, αλλά εν μέρει διοικείται και από την επικράτεια της χώρας όπου γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός».