Παρασκευή 29.03.2024
More

    Νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Αφρική ανησυχεί τους επιστήμονες

    Ερευνητές φοβούνται πως η παραλλαγή B.1.1.529 θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα κύματα

    Αναβρασμό, ανησυχία και ερωτηματικά γεννά το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην αφρικανική ήπειρο.

    Η παραλλαγή του Sars-Cov-2 B.1.1.529 προκαλεί το επιστημονικό ενδιαφέρον επειδή φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Όπως έγινε χθες γνωστό, έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα – τρία στη Μποτσουάνα που βρέθηκε αρχικά το νέο στέλεχος του ιού, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ, σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Ν. Αφρική.

    Ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρ. Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση ανησυχούν μήπως η νέα παραλλαγή εξαπλωθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας που θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.

    Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτή η ακίδα αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί.

    Όπως δήλωσε ο Πίκοκ, ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας και για αυτό ν τον λόγο «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεΐνης-ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι ίσως αποδειχθεί τελικά ότι η μετάλλαξη δεν είναι πολύ μεταδοτική.

    Ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ραβί Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. «Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει», όπως είπε.

    Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής έγιναν αντιληπτά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική. Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.

    Ο καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ίδια παραλλαγή πιθανώς συσσωρεύτηκε μονομιάς στη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε κάποιον ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς κάποιον άνθρωπο με HIV/AIDA που δεν έκανε θεραπεία.

    Πρόσθεσε πάντως ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο πόσο μεταδοτική είναι. «Προς το παρόν θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να αναλύεται, όμως δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής ανησυχίας, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται πολύ σε συχνότητα στο άμεσο μέλλον».

     

    Με πληροφορίες από Guardian, Independent και ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ