Μέλη των Ταλιμπάν έφτασαν στο Όσλο της Νορβηγίας για να ξεκινήσουν συνομιλίες με δυτικούς αξιωματούχους
Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες στην Ευρώπη από τότε που οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν τον έλεγχο στο Αφγανιστάν.
Οι συνομιλίες, που θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, θα καλύψουν ζητήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Ο ΟΗΕ λέει ότι το 95% των Αφγανών δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τραφούν καν.
Στην Ευρώπη έχουν γίνει αρκετές διαδηλώσεις με πολλούς να υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν δεν πρέπει να «ανταμείβονται» με αυτές τις συναντήσεις.
Την Κυριακή, μέλη των Ταλιμπάν συνάντησαν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οι λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Η ακτιβίστρια Τζαμίλα Αφγανί είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι διαπραγματευτές έδειξαν «καλή θέληση».
«Ας δούμε όμως, ποιες θα είναι οι πράξεις τους, με βάση τα λόγια τους», πρόσθεσε.
Σήμερα, ωστόσο, θεωρείται η πιο σημαντική ημέρα για τις συνομιλίες, με μέλη των Ταλιμπάν να συναντούν δυτικούς αξιωματούχους. Η ομάδα πρόκειται να ζητήσει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια, από λογαριασμούς που έχουν παγώσει σε αμερικανικές τράπεζες.
Στο Αφγανιστάν τα ποσοστά ανεργίας και οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί ενώ η αξία του νομίσματος της χώρας σημειώνει κατακόρυφη πτώση και οι τράπεζες έχουν θέσει όρια στις αναλήψεις μετρητών.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η πείνα απειλεί το 55% του πληθυσμού.
«Τους ζητάμε να “ξεπαγώσουν” τα αφγανικά περιουσιακά στοιχεία και να μην τιμωρήσουν τους απλούς Αφγανούς για πολιτικού λόγους», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Shafiullah Azam, στο Associated Press.
«Λόγω της πείνας, λόγω του φονικού χειμώνα, νομίζω ότι είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να στηρίξει τους Αφγανούς, όχι να τους τιμωρήσει λόγω των πολιτικών τους διαφωνιών».
Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις περισσότερες γυναίκες να εργάζονται ενώ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ανοιχτά μόνο για αγόρια και άνδρες δασκάλους.
Ορισμένες γυναίκες έχουν στοχοποιηθεί επειδή μιλούν ενάντια στην νέα ηγεσία ενώ υπάρχουν και αναφορές για άτομα που έχουν εξαφανιστεί, με τους Ταλιμπάν ωστόσο, να αρνούνται την όποια εμπλοκή σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι έχουν επίσης στοχοποιηθεί από τότε που ανέλαβαν ξανά οι Ταλιμπάν την εξουσία.
Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού του Αφγανιστάν, Zabihullah Mujahid, δήλωσε ότι τα κορίτσια θα επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο από τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Διέψευσε επίσης ότι οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό κράτηση γυναίκες που διαδήλωναν για τα δικαιώματά τους.
Προς το παρόν, καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τη νέα αφγανική κυβέρνηση.
Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Άννικεν Χούιτφελντ είπε ότι οι συναντήσεις «δεν αντιπροσωπεύουν νομιμοποίηση ή αναγνώριση των Ταλιμπάν. Αλλά πρέπει να μιλήσουμε με τις de facto αρχές της χώρας», πρόσθεσε.
Η πρωτοβουλία έχει διχάσει τους Αφγανούς. Ορισμένοι τονίζουν τη σημασία της εμπλοκής των Ταλιμπάν. Άλλοι επιμένουν ότι οι Ταλιμπάν δεν πρέπει να προσκαλούνται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας. «Δεν μιλάς με τρομοκράτες», τόνισαν διαδηλωτές κατά της συνάντησης.
Με πληροφορίες του BBC