Τρίτη 30.04.2024
More

    Ενισχύεται και εξοπλίζεται η Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΓΝΙ

    Με σύγχρονο εξοπλισμό ενισχύεται η Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

    Με σύγχρονο εξοπλισμό ενισχύεται η Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων η οποία έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στα πλαίσια λειτουργίας του Τμήματος Κερατοειδούς και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς.

    Η Κλινική πραγματοποίησε επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς ως μεταμοσχευτικού κέντρου με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ενώ εφαρμόζει επεμβατικές πράξεις για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς που ονομάζονται εκτασίες με κυριότερη μορφή τον κερατόκωνο.

    Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ κ. Χρήστος Καλογερόπουλος, η ομάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς του ΠΓΝΙ διενήργησε κατά την διάρκεια του 2021 τρεις διαμπερείς κερατοπλαστικές (μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς) σε οφθαλμούς ασθενών με πλήρη θόλωση του κερατοειδούς, με απόλυτη επιτυχία και έβαλε εκ νέου τις βάσεις για την εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στην περιοχή μας.  Επιπλέον,  υπάρχει η πλήρης υποδομή και κατάρτιση για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση των ασθενών αυτών.

    Μετά από αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις η Κλινική συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες της χώρας καθώς τόσο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει όσο και τα μέσα που έχει, την ανεβάζουν στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε άλλες κλινικές.

    Υπερσύγχρονο μηχάνημα στην Κλινική

    Σημαντική είναι η απόκτηση εξοπλισμού καθώς η  Οφθαλμολογική Κλινική εξοπλίστηκε με συσκευή για την διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου (πρόκειται για το σύγχρονο μηχάνημα PXL PLATINUM 330).

    «Η διασύνδεση κερατοειδικού κολλαγόνου (corneal cross linking, CXL) με την χρήση της οργανικής χρωστικής ριβοφλαβίνης (η οποία είναι μια πρωτεινούχος ουσία) και υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των εκτασιών του κερατοειδούς και κυρίως του κερατοκώνου, παθήσεων που μπορούν να καταλήξουν σε επικίνδυνες λεπτύνσεις για την ακεραιότητα του κερατοειδούς. Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η αναστολή της εξέλιξης της προόδου της νόσου και κατά συνέπεια η αναβολή ή ακόμη και η αποφυγή της μεταμόσχευσης του κερατοειδούς» επεσήμανε ο κ. Καλογερόπουλος.

    Καταλήγοντας ο κ. Καλογερόπουλος ευχαρίστησε την διοίκηση του Νοσοκομείου ενώ παράλληλα απέδωσε τα εύσημα σε όλους και στους προκατόχους του καθώς εργάστηκαν με υψηλούς στόχους που στην πορεία του χρόνου ευοδώθηκαν ενώ όλοι τους συνέβαλαν ώστε η Κλινική να έχει ένα υψηλό επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ