«Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ήδη ένοχος, άσχετα με την εξέλιξη της παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα γύρω από την υπόθεση της παράβασης καθήκοντος που αφορά στις αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου για απευθείας αναθέσεις υποθέσεων σε δικηγόρο – εξωτερική συνεργάτη.
«Μπορεί να είμαι σκληρός αλλά δεν περιμένω καμία απόφαση γιατί η ζημιά από την υπόθεση αυτή είναι ανεπανόρθωτη. Σε μια χώρα που οι πολίτες είναι έτσι κι αλλιώς δύσπιστοι απέναντι σε όσους τους εκπροσωπούν πολιτικά έρχεται και η απαξίωση της δημόσιας διοίκησης με απόλυτη ευθύνη του κ. Καχριμάνη», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Ο ίδιος έβαλε στο κάδρο των ευθυνών, πέραν του καθύλην αρμόδιου Περιφερειάρχη, και την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, αλλά και το νομικό σύμβουλο της περιφέρειας, Δημήτρη Σιώλο, οι οποίοι εν γνώσει τους στις 28 Ιουλίου του 2021 λειτούργησαν κουτοπόνηρα προσπαθώντας να εγκλωβίσουν συνειδητά το περιφερειακό συμβούλιο με μια απόφαση που έδινε αναδρομικά τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να επιλέγει τους δικηγόρους με τους οποίους ήθελε να συνεργαστεί μέσω αναθέσεων από την Οικονομική Επιτροπή. Μια απόφαση που δεν χρειαζόταν παρά μόνο για να καλυφτεί πολιτικά ο κ. Καχριμάνης.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου ήταν ξεκάθαρος για την πυραμίδα των ευθυνών που υπάρχουν σε αυτή την υπόθεση παρά το γεγονός ότι από την περιφερειακή αρχή γίνεται σπέκουλα περί ίσων μεριδίων ευθύνης όλης της Οικονομικής Επιτροπής.
«Για εμάς η πυραμίδα της ευθύνης ξεκινά από τον κ. Καχριμάνη που είναι και ο βασικός ένοχος για τη δίωξη που υπάρχει. Ακλουθούν οι νομικοί σύμβουλοι της γιατί εν γνώσει τους γινόντουσαν αυτά αναλαμβάνοντας να «καλύψουν» νομικά τις αποφάσεις. Στο ίδιο επίπεδο, την ίδια ευθύνη με τους νομικούς συμβούλους έχουν οι αντιπεριφερειάρχες που συγκυβερνούν με τον Καχριμάνη και μετέχουν στην οικονομική επιτροπή, μετά οι περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που αν έχω καταλάβει ο κ. Καχριμάνης δεν τους ρωτάει ποτέ για τίποτα, και στο τέλος οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης – μέλη της επιτροπής που μοναδικό γνώμονα για τις αποφάσεις που παίρνουν έχουν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, άρα στηρίζονται στην αντικειμενικότητα και την τεχνογνωσία των υπηρεσιακών », τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.
«Συνεπώς η συλλογική ευθύνη αφορά τον Περιφερειάρχη, τους Νομικούς του Συμβούλους και τους Αντιπεριφερειάρχες του.»
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα να ζητά κανείς παραιτήσεις, διότι ένας που ήταν αξιοπρεπής σε αυτή την Περιφερειακή Αρχή παραιτήθηκε ήδη αναφερόμενος στον κ. Παργανά.
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η αποθέωση της απαξίωσης ενός πολιτικού οργάνου λόγω του μείγματος ανοησίας, κουτοπονηριάς και αλαζονείας που απορρέει από τα πολλά χρόνια στην καρέκλα. Το μοντέλο αυτό έχει σαπίσει σήμερα κι όποιος δεν το βλέπει έχει κι αυτός ευθύνη», υπογράμμισε, ο κ. Ριζόπουλος καλώντας μάλιστα όλα τα κόμματα της Βουλής να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα του περιορισμού των θητειών, το οποίο ζήτησε από τα κόμματα επειδή τάχα ευαγγελίζονται την πολιτική ανανέωση αλλά δεν τολμούν να θεσμοθετήσουν τον περιορισμό των θητειών ενός σε αιρετού.
«Είναι απογοητευτικό γιατί κάποιος τους επιτρέπει να σαπίζουν στην καρέκλα και κάποιοι τους εκλέγουν για να σαπίζουν στην καρέκλα και κανείς δεν μιλάει», κατέληξε.
Δύσκολη η επόμενη θητεία
Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου και με αφορμή τη συνεδρίαση της ΠΕΔ όπου θίχτηκε το ζήτημα των βαλτωμένων έργων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Ριζόπουλος έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου σε όσους θελήσουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι δήμαρχοι, λέγοντας ότι ήδη από το 2020 είχε ζητήσει αλλαγή πλεύσης του προϋπολογισμού στην περιφέρεια, λόγω της πανδημίας, και των προκλήσεων που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το δύσκολο τοπίο ήρθε να προστεθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης.
«Οι δήμαρχοι που έχουν συμβιβαστεί με τον τρόπο διαχείρισης των πόρων στη λογική Καχριμάνη, των απευθείας αναθέσεων και των αναθέσεων έργων με στόμα χωρίς εξασφαλισμένους πόρους, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν πια να προσφέρουν τίποτα στον τόπο. Οι δήμαρχοι θα πρέπει να γίνουν πλαστελίνη σε μια νέα πραγματικότητα για να μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη νέα κατάσταση που δεν θα είναι εύκολη. Η λογική δοσοληψίας με την περιφέρεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το μοντέλο αυτό κατέρρευσε», είπε κλείνοντας ο κ. Ριζόπουλος.
Το νομικό σκέλος
Νωρίτερα, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της παράταξης, Δημήτρης Παππάς, αναφέρθηκε στο νομικό σκέλος της παραπομπής του Περιφερειάρχη στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Όπως εξήγησε η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αφορά στην ανάθεση σειράς υποθέσεων της περιφέρειας Ηπείρου σε σχέση με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων τους ΣΜΑ κ.α. σε δικηγόρους άλλους από αυτούς που έχει έμμισθους η περιφέρεια καθώς και στον τρόπο με τον αυτό αυτοί αμείβονται.
Σχολίασε δε, ότι η άποψη που εξέφρασε ο κ. Καχριμάνης, ότι «έπραξε τα πρέποντα για τα συμφέροντα της Ηπείρου», δεν στέκει διότι «τα πρέποντα περιγράφονται αναλυτικά στους νόμους για την αυτοδιοίκηση και ρυθμίζονται από την αρχή της διαφάνειας».
Ο κ. Παππάς αποσαφήνισε ότι η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου μπορεί να προχωρήσει σε αναθέσεις υποθέσεων σε νομικούς – εξωτερικούς συνεργάτες, μόνο όμως για εξαιρετικές περιπτώσεις που χρειάζονται ειδική γνώση και εμπειρία.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης επισήμανε ότι το πειθαρχικό συμβούλιο που αποτελείται από έναν πρόεδρο εφετών, δύο εφέτες, έναν εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έναν της ΕΝΠΕ θα καλέσει σε απολογία τους διωκόμενους, θα εξετάσει μάρτυρες και υπομνήματα και θα εκφράσει τη γνώμη του για επιβολή η μη πειθαρχικής ποινής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία είναι και η υπεύθυνη για την εκτέλεσή της.
Τέλος, ο κ. Παππάς, ξεκαθάρισε πως ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών της Περιφέρειας θα πρέπει να κάνει τα μέλη της παράταξης που συμμετέχουν σε αυτές να είναι προσεκτικά στις αποφάσεις τους γιατί η ευθύνη είναι ατομική.