Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Από 18 έως 24 Ιουλίου διοργανώνεται το δεύτερο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου και ώρα 21:00, στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, σε Μουσική Διεύθυνση Γεώργιου Χλίτσιου, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη «Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1» και τη «Μικρασιατική Ραψωδία».
Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1 (αφιερωμένη στον μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy)
i. Andante sostenuto – Allegretto
ii. Con moto
iii. Allegro piacevole – Vivo e giocoso
iv. Andante mesto
v. Andantino quasi parlando – Allegretto semplice
vi. Andante lento – Allegro vivo ma non troppo
Μικρασιατική Ραψωδία (αφιερωμένη στη μητέρα του)
i. Πρελούδιο, Lento & Οστινάτο, Allegro moderato e poco pesante
ii. Ιντερμέτζο, Lento – Andantino quasi allegretto – Lento
iii. Φινάλε, Allegretto con grazia – Moderato assai ma ben ritmato
- Την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 21:00, η Χορωδία του Συλλόγου Πολυφωνικής Μουσικής παρουσιάζει στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» ένα «Μουσικό σεργιάνι στη Σμύρνη και στην Πόλη». Θα ακουστούν Σμυρνέικα και Πολίτικα Τραγούδια. Διεύθυνση χορωδίας- ορχήστρας: Γιάννης Σταύρου.
- Την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 21:00, διοργανώνεται συναυλία του Βασίλη Λέκκα, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» με τίτλο: «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου». Με φάρο τους δρόμους του «Αρχάγγελου», του Μίκη Θεοδωράκη, ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι που περιγράφει την περιπέτεια των ανθρώπων, που βίωσαν προσφυγιά και ξεριζωμό. Μια παράσταση με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Στο μουσικό αυτό ταξίδι, ο Βασίλης Λέκκας θα ενώσει τις φωνές και άλλων κορυφαίων συνθετών και στιχουργών με κοινό θεματικό άξονα τις ρίζες, τις παλιές και νέες πατρίδες, τον πόνο και την ελπίδα ενός λαού, που πέρασε μέσα από τόσες και τόσες περιπέτειες. Παρουσιάζονται τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Απόστολου Καλδάρα, του Zulfu Livaneli, παραδοσιακά, αλλά και από άλλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα στο ίδιο πνεύμα, εντάσσονται τραγούδια από την νεότερη συνεργασία του Βασίλη Λέκκα με τον Γιάννη Σπάθα, τον Γιώργο Τρανταλίδη κ.α.
- Την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 21:00, στην αυλή του Μουσείου Αργυροτεχνίας, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Στη μια φωτιά άλλη φωτιά, στον πόνο άλλος πόνος…».
Τραγούδια, μελωδίες και ιστορίες, που αντικατοπτρίζουν το ύφος και το ηχόχρωμα της θρυλικής Μικράς Ασίας. Ρεμπέτικα, μπάλοι, ζεϊμπέκικα, καρσιλαμάδες και τσιφτετέλια, οθωμανικοί και βυζαντινοί αμανέδες, ελαφρό τραγούδι με επιδράσεις από τη βαλκανική μουσική καθώς και τούρκικα τραγούδια συμπλέκονται με τη θεατρική πρόζα δημιουργώντας έτσι μια ιστορία που σιγά σιγά ανακαλύπτει, αποκαλύπτει και συνθέτει στοιχεία από τη διαδρομή ενός τόπου, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις μνήμες ολόκληρου του ελληνισμού και μετασχημάτισε, και συνεχίζει να μετασχηματίζει, τον πόνο και την απώλεια σε ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία.
Συμμετέχουν:
Αλέξης Αποστολάκης: τύμπανα, κρουστά
Χρήστος Τσαπράζης: κοντραμπάσο
Θανάσης Κουλεντιανός: κανονάκι
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
- Την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 21:00, στην αυλή του Μουσείου Αργυροτεχνίας, παρουσιάζεται η παράσταση: «Δύο φωνές» – «Ήχοι και Αντίλαλοι της Μικράς Ασίας».
Δύο μουσικές φωνές, το κλαρινέτο του Μανούσου Πλουμίδη και το φλάουτο του Νίκου Κατριτζιδάκη, ενώνονται με μια θεατρική φωνή, του Περικλή Μοσχολιδάκη, για να μιλήσουν στην καρδιά για τη Μικρασία.
- Την Κυριακή 24 Ιουλίου η Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών θα παρουσιάσει στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», μια μουσική βραδιά με τίτλο: «Στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί».
Θα ερμηνευτούν δύο κύκλοι τραγουδιών. Ο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση και η «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα.