Πέμπτη 18.08.2022
More

  «Στη μια φωτιά άλλη φωτιά, στον πόνο άλλος πόνος…»

  Συνεχίζεται το δεύτερο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής από το Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  Σήμερα Πέμπτη και ώρα 21:00, στην αυλή του Μουσείου Αργυροτεχνίας, η  Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Στη μια φωτιά άλλη φωτιά, στον πόνο άλλος πόνος…».

  Τραγούδια, μελωδίες και ιστορίες, που αντικατοπτρίζουν το ύφος και το ηχόχρωμα της θρυλικής Μικράς Ασίας. Ρεμπέτικα, μπάλοι, ζεϊμπέκικα, καρσιλαμάδες και τσιφτετέλια, οθωμανικοί και βυζαντινοί αμανέδες, ελαφρό τραγούδι με επιδράσεις από τη βαλκανική μουσική καθώς και τούρκικα τραγούδια συμπλέκονται με τη θεατρική πρόζα δημιουργώντας έτσι μια ιστορία που σιγά σιγά ανακαλύπτει, αποκαλύπτει και συνθέτει στοιχεία από τη διαδρομή ενός τόπου, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις μνήμες ολόκληρου του ελληνισμού και μετασχημάτισε, και συνεχίζει να μετασχηματίζει, τον πόνο και την απώλεια σε ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία.

  Συμμετέχουν: Αλέξης Αποστολάκης: τύμπανα, κρουστά, Χρήστος Τσαπράζης: κοντραμπάσο, Θανάσης Κουλεντιανός: κανονάκι

  Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

  – Την Παρασκευή 22 Ιουλίου και ώρα 21:00, στην αυλή του Μουσείου Αργυροτεχνίας, παρουσιάζεται η παράσταση: «Γυρεύω τον παλιό μου κήπο».

  Δύο μουσικές φωνές, το κλαρινέτο του Μανούσου Πλουμίδη και το φλάουτο του Νίκου Κατριτζιδάκη, ενώνονται με μια θεατρική φωνή, του Περικλή Μοσχολιδάκη, για να μιλήσουν στην καρδιά για τη Μικρασία.

  «Γνήσιοι και καταξιωμένοι σύγχρονοι Συνθέτες γράφουν πρωτότυπη  Μουσική φτιαγμένη ειδικά για την παράσταση πάνω στα κείμενα των Λογοτεχνών και των Ποιητών μας, που έγραψαν για τον Μικρασιατικό Πολιτισμό και την καταστροφή του.

  Οι Φωνές μπλέκονται αρμονικά,  συνεργάζονται, συμπληρώνουν η μία την άλλη για να θυμίσουν, να γλυκάνουν, να δώσουν την άλλη διάσταση, αυτήν της Τέχνης, για  να μιλήσουν για την  ακομμάτιαστη Πατρίδα της καρδιάς που χάθηκε, αλλά εξακολουθεί να κυκλοφορεί ολοζώντανη στον βίο μας, στις συνειδήσεις και στα όνειρά μας», αναφέρουν οι συντελεστές.

  Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

  •  Την Κυριακή 24 Ιουλίου η Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών θα παρουσιάσει στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», μια μουσική βραδιά με τίτλο: «Στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί».

  Θα ερμηνευτούν δύο κύκλοι τραγουδιών. Ο «Άγιος Φεβρουάριος»  του Δήμου Μούτση και η «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ