Τετάρτη 09.10.2024
More

    Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

    Η επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας πριν από έναν και πλέον αιώνα, εξακολουθεί να αποτελεί μία σημαδιακή ημέρα σε ένα τραύμα και μία ανοιχτή πληγή για τον ελληνισμό και τις εκατοντάδες χιλιάδες των απογόνων εκείνων που χάθηκαν αλλά και εκείνων που έφτασαν ζωντανοί και ξεκίνησαν τη ζωή τους από το μηδέν στην καθημαγμένη από τους πολέμους Ελλάδα.

    Η Γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού αναγνωρίστηκε επισήμως από την Ελληνική Βουλή, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για την διεθνή αναγνώριση. Παρόλα αυτά, νέοι πόλεμοι, νέοι ξεριζωμοί και νέα προσφυγικά κύματα εμφανίζονται παντού στον κόσμο και οι τραγωδίες του παρελθόντος, αποκτούν διαφορετική νοηματοδότηση στο σήμερα. Στο μνημείο των αλησμόνητων πατρίδων στην Ανατολή τελέστηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης, ενώ προηγήθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας που μίλησε για την ημέρα μνήμης, ταυτόχρονα όμως και για μία ημέρα εορτασμού των γενεθλίων για εκείνους που έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν, ξεκινώντας μία νέα ζωή από το μηδέν.

    «Οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί πρόσφυγες Πόντιοι και Μικρασιάτες που ήρθαν στην Ελλάδα από το 2022 μέχρι το 2027 πλούτισαν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, μεταφέροντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις τριών χιλιάδων ετών. Όσο διατηρούμε ως έθνος την πίστη μας, τις αρχές, τα ιδανικά μας και την ενότητά μας, είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του.

    Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την αντιπεριφερειάρχη Κων. Σιαράβα και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα. Οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη αντίστοιχα, στα μηνύματά τους στάθηκαν στην ανάγκη και τη σημασία ταυτόχρονα της διατήρησης της μνήμης της Γενοκτονίας, αλλά και κάθε τραγωδία στο σήμερα, με αναφορές στην συζήτηση που ξεκίνησε μόλις πρόσφατα για την αλλαγή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του τρόπου με τον οποίο θα υποδέχεται και θα αντιμετωπίζει η «Γηραιά Ήπειρος» τα νέα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ