Δευτέρα 25.11.2024
More

    Οι επαναλοιμώξεις και οι ενισχυτικές δόσεις «εκτοξεύουν» την ανοσία

    Oι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και οι επαναλοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό προσφέρουν αμφότερες σημαντική ανοσία ενάντια στην COVID-19

    Oι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και οι επαναλοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό προσφέρουν αμφότερες σημαντική ανοσία ενάντια στην COVID-19, ικανή να κάνει τη διαφορά στην πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με νέα εργαστηριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο για την Υγεία και τις Επιστήμες του Ορεγκον (ΟΗSU).

    Ανάλυση δειγμάτων αίματος

    Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Med βασίστηκε σε ανάλυση δειγμάτων αίματος προκειμένου να χαρακτηριστεί η ανοσολογική απόκριση στον ιό SARS-CoV-2.

    Προστασία ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές

    «Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εξαιτίας των υποπαραλλαγών της Ομικρον αυξάνεται και δεδομένου ότι οι καμπάνιες εμβολιασμού και ενισχυτικού εμβολιασμού συνεχίζονται παγκοσμίως, ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού θα αποκτήσει ισχυρή ανοσία ικανή πιθανότατα να τον προστατεύσει ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του SARS–CoV-2» σημειώνουν οι ερευνητές.

    Εξίσου ισχυρή ανοσολογική απόκριση στους 65 ετών και άνω

    Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος 99 εργαζομένων του OHSU και εντόπισαν εξίσου σημαντική ανοσολογική απόκριση στον SARS-CoV-2 στα άτομα των οποίων το δείγμα αίματος ελήφθη τρεις μήνες μετά τη λήψη της τρίτης δόσης εμβολίου καθώς και σε εκείνα τα οποία έδωσαν αίμα έναν μήνα μετά από επαναλοίμωξη (και αφού προηγουμένως είχαν εμβολιαστεί). Ηταν μάλιστα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ανοσολογική απόκριση ήταν εξίσου ισχυρή στα άτομα 65 ετών και άνω.

    Εμβολιασμός, το «μονοπάτι» προς ηπιότερη νόσηση

    «Στην αρχή της πανδημίας καταγράφονταν πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες, όπως τα ηλικιωμένα άτομα που διαβιούσαν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ωστόσο αυτή η πραγματικότητα σταδιακά αλλάζει» ανέφερε ένας εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, ο δρ Μαρσέλ Κερλέν, αναπληρωτής καθηγητής Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του OHSU και προσέθεσε: «Η μελέτη μας στηρίζει την άποψη ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονοπάτι προς την ηπιότερη νόσο. Και αυτό ισχύει και για τα ηλικιωμένα άτομα – ακόμη και αν εμφανίσουν επαναλοίμωξη, σε περίπτωση που έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος να νοσήσουν βαριά φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας».

    Μεγαλύτερη «ασπίδα» τα επικαιροποιημένα εμβόλια

    Ο έτερος κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Φικάντου Ταφέσε, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του OHSU, σημείωσε ότι αναμένει ακόμη πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση στα άτομα που θα λάβουν το νέο δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο το οποίο στοχεύει τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Ομικρον. «Αναμένουμε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένες παραλλαγές θα βελτιώσουν σημαντικά το εύρος της ανοσολογικής απόκρισης και θα παρέχουν καλύτερη προστασία ενάντια στις νέες παραλλαγές του ιού» είπε ο καθηγητής.

    Πιο μεταδοτικός, λιγότερο επιβλαβής

    Σε αντίθεση με την αρχή της πανδημίας ο ιός SARS-CoV-2 δεν είναι πλέον «νέος» για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, υπογράμμισαν οι ερευνητές. Και αυτό διότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πλέον είτε εμβολιαστεί, είτε μολυνθεί, είτε και τα δύο – αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ιός έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ πιο αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση κάθε φορά που προκαλεί μια καινούργια μόλυνση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κερλέν η νέα μελέτη αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο πανδημικός κορωνοϊός εξελίσσεται ώστε να γίνει πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο επιβλαβής. «Η εξελικτική πίεση οδηγεί τον ιό στο να βρει περισσότερους τρόπους για να μολύνει τους ανθρώπους πλήρωνοντας όμως το κόστος της παθογονικότητάς του, της ικανότητάς του δηλαδή να προκαλεί συμπτώματα και σοβαρότερη νόσο» κατέληξε ο καθηγητής Κερλέν.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ