Τις έντονες αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών που κάνουν λόγο για δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα έχει προκαλέσει η ρύθμιση του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ρύθμιση λαμβάνει και θετικά σχόλια από πολλούς που εκτιμούν ότι εκτός από έναν τρόπο αύξησης των αποδοχών των χαμηλά αμειβόμενων νοσοκομειακών γιατρών, είναι και κίνητρο για είσοδο νέων και καταρτισμένων επιστημόνων στο ΕΣΥ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κλήθηκε χθες σε συνεδρίαση του Κλάδου Υγείας της Ν.Δ. να πείσει και τους γιατρούς-μέλη της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένοι εκ των οποίων επίσης εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, να στηρίξουν το σχέδιο νόμου.
Χθες, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος διοργάνωσε παναττική στάση εργασίας με αίτημα να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «βάζει ταφόπλακα στη δωρεάν υγεία».
Αντίθετη στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου δηλώνει η πλειονότητα των ιδιωτών γιατρών, κάνοντας λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό. Οπως σημειώνουν, οι γιατροί του ΕΣΥ που θα ασκούν ιδιωτικό έργο θα έχουν το πλεονέκτημα της χρήσης των δομών του δημόσιου νοσοκομείου δωρεάν για ασθενείς που θα έχουν δει ιδιωτικά στο ιατρείο τους.
Ερωτήματα για το ποιoς θα ελέγχει τους γιατρούς του ΕΣΥ, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο (εάν δηλαδή ασκούν τα καθήκοντά τους στην τακτική και ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου) θέτουν με τα σχόλιά τους πολλοί συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι θα αποσυνδεθεί η δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου από τη συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου δύο φορές την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν ειδικότητες ή περιοχές όπου αυτό δεν είναι εφικτό.
Στο αντίποδα, πολλοί σχολιάζουν ότι η ρύθμιση «δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες από έμπειρους γιατρούς του ΕΣΥ, που τόσα χρόνια σηκώνουν αποτελεσματικά το τεράστιο βάρος της περίθαλψης ασθενών και της εκπαίδευσης νέων γιατρών».
Σύμφωνα με άλλους, η ρύθμιση αυτή θα προσελκύσει ιατρικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής αρτιότητας στο γηρασμένο και ταλαιπωρημένο ΕΣΥ, ενώ υπάρχουν και αναρτήσεις γιατρών που κατά δήλωσή τους παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ, οι οποίοι ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν εφόσον πλέον θα έχουν την ευκαιρία και να έχουν ιδιωτικό ιατρείο.