Συγκεκριμένη – ανοιχτή πρόσκληση προς τα τρία κόμματα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε τροχιά εξουσίας να αξιοποιήσουν το νόμο που ψήφισαν και να επιλέξουν σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας Έλληνες της Αλβανίας που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, κατέθεσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.
Αφορμή στάθηκε η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στα ελληνόφωνα χωριά της νοτίου Αλβανίας την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Ριζόπουλο να τονίζει ότι μια τέτοια συνάντηση θα έπρεπε να είναι συνυφασμένη με την παρουσία τοπικών παραγόντων.
«Πάντα πίστευα ότι διαφοροποίηση αυτοδιοίκησης με κεντρική πολιτική σκηνή είναι λανθασμένη ως αντίληψη. Η αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα ελληνόφωνα χωριά της Αλβανίας και το πώς η Περιφέρεια μπορεί να αλλάξει την πολιτική στις διακρατικές σχέσεις είναι μια τρανή απόδειξη», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.
Εξήγησε δε ότι ο ορθός όρος για να αποκαλούμε τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές είναι «Έλληνες της Αλβανίας», προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να τον επιβάλει στο δημόσιο διάλογο.
«Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι σύγχρονοι πολίτες που βαδίζουν στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους αξίζει λοιπόν μια ισότιμη αντιμετώπιση με τους Έλληνες απανταχού στον κόσμο. Καλώ τα τρία κόμματα που είναι σε τροχιά εξουσίας, Ν.Δ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να επιλέξουν σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια επικρατείας Έλληνες της Αλβανίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία για να στηρίξει έμπρακτα τον ελληνισμό», επεσήμανε ο κ. Ριζόπουλος.
Υπογράμμισε δε ότι τα ελληνόφωνα χωριά απειλούνται με αφανισμό, όχι μόνο εξαιτίας της όποιας επιθετικής πολιτικής των πολιτικών ηγεσιών της Αλβανίας διαχρονικά, αλλά και για τους ίδιους λόγους που και τα ελληνικά χωριά μαραζώνουν αφού οι νέοι άνθρωποι αναζητούν αλλού μια καλύτερη ζωή.
«Αν θέλουμε να δείξουμε τόσο συμβολικά, όσο και έμπρακτα ότι τους στηρίζουμε, οφείλουμε να τους τοποθετήσουμε στην ελληνική βουλή, μέσα από τα ψηφοδέλτια επικρατείας, ως ισότιμους ομογενείς. Καλός ο Τομ Χανκς, καλοί οι επιστήμονες της NASA, προέχει όμως ο συμβολισμός και η εθνική μας θέση στα Βαλκάνια», είπε ο κ. Ριζόπουλος.
Καταλήγοντας μάλιστα τόνισε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό από το υπουργείο Εξωτερικών ότι οι σχέσεις με την Αλβανία πρέπει να σφυρηλατηθουν μέσω της αυτοδιοίκησης και όχι μέσα από πολυδαίδαλες διακρατικές διαδικασίες. Σε αυτές τις εθνικές εκλογές τα κόμματα οφείλουν να κάνουν το σωστό και να μην ενδιαφέρονται για τους Έλληνες της Αλβανίας μόνο για άγρα ψήφων».
Για την υπόθεση του Λούρου
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου αναφέρθηκε και στο θέμα του Λούρου, θυμίζοντας ότι η παράταξή του ζήτησε στις 14-11-2022 από την εισαγγελία τις συμβάσεις και τις τεχνικές μελέτες για τις παρεμβάσεις που έγιναν στον ποταμό.
Όπως τόνισε, αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα που έλαβε είναι ότι δεν υπάρχουν μελέτες, αλλά μόνο τεχνικές εκθέσεις.
«Δηλαδή ένας περιφερειάρχης παίρνει την υπηρεσία και της λέει να στείλει μια τσάπα κάπου και να βρει έναν τρόπο να εγγράψει το έργο. Έτσι λειτουργεί. Μάλιστα σε αυτές τις εκθέσεις υπήρξε εντολή παρέμβασης στην κοίτη. Σε ένα από τα έργα που παραγγέλθηκαν η τεχνική έκθεση αναφέρει ‘’… Οι εργασίες θα γίνουν κατά μήκος της κοίτης, αλλά και στο εσωτερικό του ποταμού προκειμένου να διευθετηθεί η ροή…’’. Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η ευθύνη», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι μελέτες για τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα έπρεπε να υπήρχαν εδώ και χρόνια, ήδη από την περίοδο που προέκυψε στον Λούρο το πρόβλημα με τη νόσο των πλατάνων.
«Αν υπήρχε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη διάσωση ή την αντικατάσταση των πλατάνων και την ολιστική διαχείριση των ποταμών δεν θα υπήρχε χώρος για έργα με απευθείας αναθέσεις με αποτελέσματα τα οποία είδαμε στον Λούρο. Εφόσον κληθώ στην προανακριτική διαδικασία θα προσκομίσω όλα τα νέα στοιχεία. Θα φτάσουμε μέχρι τέλους την υπόθεση αυτή», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος ξεκαθαρίζοντας ξανά ότι οι κινήσεις των Οριζόντων Ηπείρου στο θέμα είναι θεσμικές και «βαριά πολιτικές» και δεν μπορούν να εξαντληθούν σε μια «συζήτηση – σουαρέ» στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως πρότειναν οι λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τις οποίες κάλεσε να σταθούν ως συμπαραστάτες στις νομικές κινήσεις που έχουν ξεκινήσει οι Ορίζοντες Ηπείρου.
Για τον Θωμά Πιτούλη και τον Δημήτρη Παππά
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την απόφαση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης, Δημήτρη Παππά, να υπερψηφίσει στον προϋπολογισμό τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά και εκείνες για τα επιδόματα, για τη μεταφορά των μαθητών κτλ, ο κ. Ριζόπουλος επισήμανε ότι ο ίδιος σε επικοινωνία που είχε μαζί του ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή το ίδιο πρωί που τα θέματα αυτά ήταν προς ψήφιση δια περιφοράς, του είπε ότι θέση της παράταξης είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού πλην των τριών πιο πάνω δαπανών, με τη μόνη διαφορά ότι στο περιφερειακό συμβούλιο αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί καθότι δεν υπάρχει ψηφοφορία κατ’ άρθρο αλλά συνολικά.
«Αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε κατ’ άρθρο φυσικά θα υπερψηφίζαμε τις δαπάνες αυτές. Αλίμονο αν κάναμε διαφορετικά. Ο κ. Παππάς είπε ότι στηρίζει την εισήγηση της παράταξης που ήταν αρνητική. Οι Ορίζοντες Ηπείρου είναι αρραγής κι έχουν επιτελέσει ένα μικρό θαύμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιες συζητήσεις ότι διαλυόμαστε. Η δυναμική μας είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκπροσώπηση που έχουμε σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο διότι αυτό που μας κρατάει ενωμένους, δεν είναι καμία κομματική πειθαρχία από ‘πάνω’ αλλά το κοινό μας όραμα για το μέλλον», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.
«Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι το γεγονός πως δεν είναι δυνατόν να εξισώνουμε μια λεκτική αψιμαχία ανθρώπων που συμφωνούν, με την ηχηρή σύγκρουση στην Περιφερειακή Αρχή μεταξύ Πιτούλη, Μπραϊμη και Περιφερειάρχη. Αντιλαμβάνομαι όμως γιατί συμβαίνει και παρακολουθούμε πια τα πάντα στους Ορίζοντες Ηπείρου καθότι είναι η δύναμη που έρχεται. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι πως θα πρέπει να δίνουμε την πρέπουσα σημασία που αναλογεί σε κάθε περιστατικό και στο μέγεθος που αρμόζει.»