Με σπαζοκεφαλιά που προς το παρόν είναι άγνωστο ποιος, πότε και με ποιον τρόπο θα καταφέρει να τη λύσει, μοιάζει η ιστορία με τη μεταφορά του υπολείμματος από τη ΜΕΑ Ηπείρου προς τους ΧΥΤΥ, ως μία παράμετρος βέβαια της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους φορείς και τους πολίτες, έστω κι αν οι τελευταίοι δεν το αντιλαμβάνονται, ακόμη τουλάχιστον στην τσέπη τους…
Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα που προχώρησε είναι αυτό της υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΑΣΔΑ και των δήμων, που πρόκειται να συνδράμουν με προσωπικό τους, στην εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Από τις αρχές Νοεμβρίου η μεταφορά του υπολείμματος υλοποιείται με εφαρμογή απόφασης του ΑΣΔΑ και με απευθείας ανάθεση στον ανάδοχο που εκτελούσε την ίδια υπηρεσία και πριν την παρέμβαση της Περιφέρειας, τον Νοέμβριο του 2021 και την ανάθεση της υπηρεσίας αυτής στη Μεταφορική ΙΚΕ, θυγατρική του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.
Η απόφαση του ΔΣ του ΑΣΔΑ στην οποία στηρίχθηκε η ανάθεση της υπηρεσίας από τον ΙΦΣ στις αρχές Νοεμβρίου, εφαρμόστηκε αρχικά για ένα μήνα, έκτοτε όμως είναι άγνωστο με ποιον τρόπο και με ποια απόφαση συνεχίζεται η ίδια διαδικασία. Σε δηλώσεις τους, αλά και σε τοποθετήσεις τους στη διοίκηση του ΑΣΔΑ και στα τοπικά μέσα, εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, είχαν επισημάνει πριν από τον Νοέμβριο κιόλας, αλλά και μετά το αδόκιμο της εν λόγω ανάθεσης της υπηρεσίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, πως η απόφαση αντίκειται στη νομοθεσία και συγκεκριμένα είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από την απόφαση 1072/2022 της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, που είχε απορρίψει την προσφυγή του πρώην αναδόχου κατά της Περιφέρειας Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ορίζεται, ότι η μεταφορά του υπολείμματος θα γίνεται υποχρεωτικά από φορτηγά οχήματα ΔΧ (Δημοσίας Χρήσεως) και όχι από ΙΧ, όπως γινόταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 και όπως γίνεται(;) και σήμερα από τις αρχές του περασμένου μήνα, με βάση την απόφαση 33/31-10-2022 του ΑΣΔΑ.
Η διάρκεια της πρώτης ανάθεσης με βάση την παραπάνω απόφαση ήταν ένας μήνας, έκτοτε όμως είναι άγνωστο εάν και πότε ο ΑΣΔΑ συζήτησε και αποφάσισε να ζητήσει (εάν αυτό έγινε) την παράταση της ίδιας διαδικασίας.
Νέοι μπελάδες ενόψει…
Το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων σε διάσκεψή του στις 24 Οκτωβρίου συζήτησε την αίτηση ακύρωσης – αναστολής της εν λόγω απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που κατέθεσε ενδιαφερόμενη ανώνυμη εταιρεία και στις 8 Δεκεμβρίου εξέδωσε την απόφασή του, που ήταν απορριπτική, επικυρώνοντας στον τύπο και την ουσία το σκεπτικό της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Η απόφαση ορίζει μεταξύ άλλων, πως η αναθέτουσα αρχή (Περιφέρεια Ηπείρου) νομίμως έθεσε τον επίμαχο όρο περί των ΦΔΧ, αφού η μεταφορά του υπολείμματος δε σχετίζεται με την υπηρεσία της αποκομιδής των απορριμμάτων. Τουναντίον, όπως αναφέρει, η αίτηση απορρίπτεται αφού το υπόλειμμα δεν ανήκει στην εταιρεία που προτίθεται να το μεταφέρει, και ακόμη ότι η μεταφορά δεν αποσκοπεί στην προσκόμιση εμπορευμάτων προς την επιχείρηση ή την αποστολή τους από αυτή, όπως και το ότι για τη διενέργεια της μεταφοράς εισπράττεται άμεσα το συμβατικό τίμημα.
Κοντολογίς, το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων αποδέχεται και ενισχύει το σκεπτικό της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, για την μεταφορά του υπολείμματος αποκλειστικά και μόνο με ΦΔΧ.
Έτσι, η διοίκηση του ΑΣΔΑ θα κληθεί να εξηγήσει τους λόγους και το σκεπτικό με βάση το οποίο έλαβε την απόφαση του Οκτωβρίου και προφανώς να απαντήσει επί της νομιμότητας ή μη της απόφασης και του τρόπου με τον οποίο εκτελείται η εν λόγω υπηρεσία.
Αναπάντητα τα ερωτήματα
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι επί των συγκεκριμένων και άλλων ερωτημάτων που σχετίζονται με τη μεταφορά υπολείμματος, ο δήμος Ζίτσας είχε αποστείλει επιστολή προς τον ΑΣΔΑ στις 8 Νοεμβρίου, η οποία προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει απαντηθεί. Σε αυτήν επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως με την ενεργοποίηση του άρθρου 24.3 της Σύμβασης Σύμπραξης δεν είναι σύννομη και συμβατικά ανεκτή η μεταφορά του υπολείμματος από τον ΙΦΣ δεδομένου, ότι το υπόλειμμα μεταφερόταν ανελλιπώς χωρίς διακοπή, επομένως, και η απόφαση του ΔΣ πάσχει. «Επομένως ο δήμος Ζίτσας αρνείται να αποδεχθεί μη νόμιμες αποφάσεις και για το λόγο αυτό όχι μόνο δεν προτίθεται να καταβάλλει το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος που διενεργείται από τον ΙΦΣ, αλλά θα επιδιώξει την ακύρωση της απόφασης, δικαστικώς», ανέφερε μεταξύ άλλων στο έγγραφό του ο δήμος Ζίτσας.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως μετά και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, ο δήμος Ζίτσας θα κινηθεί και μάλιστα άμεσα, ακολουθώντας τη δικαστική οδό, για την ακύρωση της απόφασης με την οποία η μεταφορά του υπολείμματος γίνεται από τον ΙΦΣ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ