Το πλαίσιο της πρότασης που θα τεθεί υπόψιν του αρμόδιου υπουργείου ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές προς το Επιμελητήριο από συνδρομές των παρελθόντων ετών, ταυτόχρονα όμως να βρεθεί και μία λύση για τις οφειλές στο ΓΕΜΗ τη διετία 2020-2021, επεξεργάστηκε, αν και όχι με μεγάλη ανάλυση, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο», Γρηγ. Γκίκας είχε καταθέσει την πρόταση για ρύθμιση των οφειλών προς το Επιμελητήριο αφενός και ταυτόχρονα για γενναία μείωση των συνδρομών στο εξής, κάτι που είχε γίνει αποδεκτό από τη διοίκηση.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η διοίκηση παρουσίασε την πρόταση που αφορά στην περίοδο συνολικά 2015-2022, όπου οι εισφορές είναι στο μίνιμουμ του ποσού που θέτει το υπουργείο, θα ζητηθεί όμως να εξεταστεί περαιτέρω μείωση. Επίσης, προτείνεται για τις οφειλές στο ΓΕΜΗ, να υλοποιηθεί η προφορική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Ανάπτυξης για απαλλαγή των τελών για τα έτη 2021-2022 λόγω της μείωσης του τζίρου εξαιτίας της πανδημίας.
Ο Γρηγ. Γκίκας στην παρέμβασή του πρότεινε να αποσταλεί κοινό έγγραφο από το Περιφερειακό Επιμελητήριο που να αναφέρεται στο σύνολο των επιχειρήσεων της Ηπείρου, ώστε για τα έτη 2021-2022 να υπάρξει μείωση στο ΓΕΜΗ και παράλληλα για όσους είναι ήδη συνεπείς με τις εισφορές τους, να μειωθούν κατά 50% για τα δύο επόμενα χρόνια.
Να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων
Αρκετά μεγάλη συζήτηση και με στοιχεία έντασης προκάλεσε στην αρχή της συνεδρίασης, η πρόταση του κ. Γκίκα που ζήτησε από τη διοίκηση να παρέμβει σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς, το στρατόπεδο 625 στο Πέραμα, και σε δεύτερο επίπεδο να μετατραπεί εκ νέου η 8η Ταξιαρχία σε Μεραρχία. Αφορμή για την πρόταση του κ. Γκίκα στάθηκε, όπως ο ίδιος είπε, ότι το Μεσολόγγι έχει ήδη διεκδικήσει την επαναλειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων κάτι που θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Παρουσίαση της Τράπεζας Ηπείρου
Στην αρχή της συνεδρίασης της Δευτέρας, η Τράπεζα Ηπείρου παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τοπική και όχι μόνο επιχειρηματικότητα με τον Γενικό Διευθυντή Ιωάννη Βουγιούκα και στελέχη της τράπεζας να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις ευκαιρίες και στα ευνοϊκά επιτόκια, που παρέχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ