Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές των εορτών

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλόλητας και επίσης πριν προβούν στην αγορά προϊόντων για το γιορτινό τραπέζι να κάνουν έρευνα αγοράς σχετικά με την ποιότητα τις τιμές των προϊόντων προκειμένου να κάνουν την καλύτερη επιλογή.

    Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών οι οποίοι διέπουν την καλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών συνεχίζονται συστηματικά.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

    Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

    1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

    2. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο.

    3. Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα)  και στα δύο ημιμόριά τους και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013 ως εξής:

    1. Σφάγια αμνοεριφίων

    Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

    • σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (EC),

    • σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ή καρτελάκι με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής, προέλευση, κωδικό σφαγείου.

    Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ:

    • πρέπει να φέρουν σφραγίδα σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε.Ε. (EC) και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.

    Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και διακινούνται προς τη χώρα μας:

    • πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά  ωοειδή σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, με κωδικό σφαγείου της χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ  τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

    Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας: πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

    2.  Κρέας γαλοπούλας

    • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).

    • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).

    3. Παρασκευάσματα κρεάτων και εντόσθια

    • Τα παρασκευάσματα (μπιφτέκια, μαριναρισμένα κρέατα, κοκορέτσια, κεμπάπ, κλπ.):

    Παράγονται μόνο από κρεοπωλεία με σχετική καταχώρηση παρασκευαστηρίου καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος και πωλούνται νωπά στον καταναλωτή μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.

    • Τα εντόσθια :

    Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί, σπλήνες)  πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

    4. Κρέας θηραμάτων:

    • Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα και τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να φέρουν σφραγίδα καταλληλόλητας.

    • Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλόλητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ