Παρασκευή 22.11.2024
More

    Καρκίνος: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για εμβόλια mRNA της Moderna και της BioNTech

    Θετικά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το μελάνωμα και τον διαβόητο καρκίνο του παγκρέατος

    Εμβόλιο mRNA που αναπτύχθηκε από τη Moderna σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία MSD μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάστασης του μελανώματος όταν χορηγείται μαζί με ανοσοθεραπεία, ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι εταιρείες, λίγες εβδομάδες αφότου η BioNtech παρουσίασε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τον θανατηφόρο καρκίνο του παγκρέατος.

    Το εμβόλιο mRNA για το μελάνωμα, το οποίο σχεδιάζεται στα μέτρα κάθε ασθενή, έδωσε τόσο θετικά αποτελέσματα στη μεσαία φάση των κλινικών δοκιμών ώστε η Moderna σχεδιάζει να ζητήσει εσπευσμένη αδειοδότηση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αναφέρει το Reuters.

    Το εμβόλιο δοκιμάζεται στο μεταξύ και για τον καρκίνο του πνεύμονα.

    Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε η εταιρεία σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, το πειραματικό εμβόλιο σε συνδυασμό με την πεμπρολιζουμάμπη, μια εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία της MSD, μειώνει κατά 65% τον κίνδυνο μετάστασης, συγκριτικά με ασθενείς που έλαβαν μόνο την πεμπρολιζουμάμπη.

    «Νέο παράδειγμα»

    Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ενδείξεις ότι η τεχνολογία mRNA επιτρέπει τη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων που εκπαιδεύουν τοι ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

    Αυτό είναι το όραμα για το οποίο είχαν ιδρυθεί αρχικά η αμερικανική Moderna και η γερμανική BioNTech, οι οποίες έγιναν παγκοσμίως γνωστές στη διάρκεια της πανδημίας χάρη στα πρώτα εμβόλια Covid.

    Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δημιουργούν ελπίδες «για ένα εντελώς νέο παράδειγμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, το οποίο θα είναι καλύτερα ανεκτό και προσαρμοσμένο στους όγκους κάθε ασθενή» δήλωσε η δρ Τζέιν Χίλι της MSD.

    Τα εμβόλια βάζουν στο στόχαστρο «νεοαντιγόνα», πρωτεΐνες που παράγονται από μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή. Η θεραπεία ξεκινά με γενετικές αναλύσεις του όγκου, των οποίων τα δεδομένα τροφοδοτούνται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την επιλογή της μετάλλαξης-στόχου.

    Όσο ετοιμάζεται το εμβόλιο, διαδικασία που διαρκεί αρκετές εβδομάδες, οι ασθενείς λαμβάνουν κάποια ανοσοθεραπεία που μπλοκάρει τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να κρυφτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

    Στην περίπτωση της BIoNTech, τα πειραματικά αντικαρκινικά εμβόλια δοκιμάζονται σε συνεργασία με το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη.

    H τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική στην περίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος, έναν καρκίνο με άσχημη πρόγνωση, καθώς το 90% των ασθενών πεθαίνουν εντός πέντε ετών από τη διάγνωση.

    Σε μικρή μελέτη στην οποία το πειραματικό εμβόλιο χορηγήθηκε μαζί με ανοσοοθεραπεία της Roche, οι μισοί από τους 16 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος εκδήλωσαν ανοσιακή απόκριση και κανείς δεν έδειξε σημεία υποτροπής στους 18 μήνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο Nature.

    Μια τρίτη εταιρεία που πειραματίζεται με αντικαρκινικά εμβόλια mRNA είναι η αμερικανική Gritstone Bio, η οποία ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένα εμβόλιο που βασίζεται σε αδενοϊό χορηγείται πρώτο για να ετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν ακολουθήσει το εξατομικευμένο εμβόλιο αυτο-ενισχυόμενου mRNA

    Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ