Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ποια ονόματα ακούγονται για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Τσίπρα

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του.

    Η αμετάκλητη απόφαση Τσίπρα, την οποία ανακοίνωσε αρχικά στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και κατόπιν στο Ζάππειο, προκάλεσε αιφνιδιασμό στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, πολύ γρήγορα ξεκίνησαν οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα και την εκλογή νέας ηγεσίας.

    Στο παρασκήνιο ξεκίνησαν έντονες «ζυμώσεις» για τον χρονικό ορίζοντα των διαδικασιών και -κυρίως- για τη διάδοχη κατάσταση και ποιοι θα είναι υποψήφιοι για εκλογή από τη βάση του κόμματος.

    Έφη Αχτσιόγλου

    Η Έφη Αχτσιόγλου είναι από τα ονόματα που «παίζουν» για την κούρσα της διαδοχής. Η μόλις 38 ετών βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας φέρεται να έχει την υποστήριξη ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, προκαλεί και αντισυσπειρώσεις, καθώς εκτιμάται ως στέλεχος με πιο «ακραίες» θέσεις, που συμβάλλουν στην περαιτέρω απόσταση μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων. Φέρεται δε να εγείρονται ενστάσεις για το πρόσωπό της και λόγω της σχέσης της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ιδίως μετά το περιστατικό του άγριου καβγά με τον Π. Ρήγα. Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου διαψεύδουν την πληροφορία ότι ο κ. Τζανακόπουλος έχει υποβάλει την παραίτησή του.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ο επικεφαλής της κίνησης «53+» του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ηγετική μορφή της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» του κόμματος, θεωρείται επίσης πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία. Μερικά 24ωρα μετά τη νέα ήττα, ο 63χρονος πολιτικός είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί τα αποτελέσματα και να «προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες».

    Αλέξης Χαρίτσης

    Ο 46χρονος πρώην υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είναι ένα από τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, μέλος επίσης της ομάδας των «53+». Δέχεται το τελευταίες ώρες έντονες πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -πέραν του σοβαρού τεχνοκρατικού του προφίλ- εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία μεταξύ των τάσεων, ιδίως της «Ομπρέλας» και των «προεδρικών». Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι πασοκογενές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυε πως «αν βγει ο Χαρίτσης, μένω, αν εκλεγεί η Αχτσιόγλου, φεύγω».

    Δεν είναι λίγα επίσης τα στελέχη που θα προσέβλεπαν στην υποψηφιότητα του 42χρονου εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα στο προσκήνιο. Ωστόσο δεν είναι βουλευτής και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τα επόμενα 4 χρόνια.

    Η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μετά από χρόνια σιωπής και αποστασιοποίησης, άνοιξε επίσης τη σχετική συζήτηση, ωστόσο ούτε εκείνος είναι βουλευτής.

    Η Όλγα Γεροβασίλη προαλείφεται για επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.

    Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι η αρχαιότερη βουλευτής.

    Ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις, ούτε θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της ΚΟ, αλλά θα παραμείνει ως απλός βουλευτής. Θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος, αλλά δεν θα εκπροσωπεί το κόμμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιώς και αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός Βουλής ο Θοδωρής Δρίτσας.

    Πιθανές ημερομηνίες για εκλογή νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ

    Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου, η διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος είναι να οριστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα συγκληθεί αμέσως, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Εκεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία και θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου από τη βάση.

    Σημειώνεται ότι για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απαραίτητο να έχει διεξαχθεί νωρίτερα το συνέδριο του κόμματος.

    Όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του στο Ζάππειο, η ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος πρέπει να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα.

    Πιθανές ημερομηνίας για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα 170.000 μέλη είναι τον Ιούλιο ή το αργότερο 17 ή 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ