Μελέτη για το αν χάπι με τη δραστική ουσία κολχικίνη μπορεί να προλάβει τις σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε περίπου ένα μήνα.
Το φάρμακο- που εδώ και χρόνια χορηγείται για την περικαρδίτιδα και για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος- ήδη χορηγείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα μας. Η μελέτη θα συμπεριλάβει συνολικά 300 ασθενείς, σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο, έναν από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κορωνοϊό, αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες», εξήγησε ο κ. Δευτεραίος, μιλώντας στο ΑΠΕ.
Η μελέτη γίνεται από ομάδα 70 επιστημόνων, καθηγητών, καρδιολόγων και πολλών λοιμωξιολόγων και ξεκίνησε μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ για συγχορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Πώς θα γίνει η μελέτη
«Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κορωνοϊό και κάποιοι άλλοι, εκτός από αυτές τις θεραπείες, θα παίρνουν συμπληρωματικά και την κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς ασθενών και σε περίπου ένα μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι ωφέλιμη», ανέφερε ο κ. Δευτεραίος, εξηγώντας το πώς θα γίνει η μελέτη.
Αν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου, όπως έχει συμβεί για την περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, από προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες, το φάρμακο, που έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορεί να ριχθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κορωνοϊού στην καρδιά, σημειώνει ο καθηγητής.