Δευτέρα 08.08.2022
More

  Βρούτσης: «Ψέμα τα περί 50% μείωσης μισθού»

  Για 1-2 μήνες θα ισχύει η εκ περιτροπής απασχόληση, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε ψέμα τα περί μείωσης μισθού κατά 50%.

  Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε κατηγορηματικά ότι η εκ περιτροπής απασχόληση θα ισχύσει «όσο κρατήσει η κρίση», για έναν ή δύο μήνες, για τις υπό κατάρρευση επιχειρήσεις οι οποίες μετά θα επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς. Προανήγγειλε ότι απόψε θα εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες.

  «Δεν λέει πουθενά για μείωση μισθού 50%. Η μείωση μισθού που βάζει η πλευρά της αντιπολίτευσης είναι κάτι αυθαίρετο, πρόκειται για ψέμα», είπε ο κ. Βρούτσης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, αλλά σημείωσε ότι η μείωση αποδοχών είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και δεν προβλέπεται στην ΠΝΠ. Ακόμη, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν κατάργησε ποτέ την ρύθμιση για την εκ περιτροπής εργασία που υπάρχει από το 1990.

  Διευκρινίσεις για τα 600 ευρώ στους επιστήμονες

  Σε ό,τι αφορά το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ στους επιστήμονες, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για να μπορέσουν να λάβουν «καθαρά στην τσέπη» τα χρήματα αυτά και όχι γιατί «υποτιμούμε την επιστημονική τους γνώση».

  Δεν υπάρχουν παρκαρισμένα λεφτά και γι’ αυτό θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης, συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα μέσω voucher και θα μπορούν να απευθυνθούν σε 2.500 πιστοποιημένους φορείς του υπουργείου Παιδείας «ελεύθερα και χωρίς γραφειοκρατία» για να διαλέξουν όποιον φορέα θέλουν.

  Έκπτωση 25% στις εισφορές

  «Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη στήριξη των επιστημονικών κλάδων της χώρας και, συγκεκριμένα, στους έξι βασικούς: των δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτών και ερευνητών», δήλωσε για το ίδιο θέμα στο ΑΠΕ ο Γιάννης Βρούτσης.

  Η στήριξη στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δέσμης υποστηρικτικών μέτρων ανακούφισης, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκινούν άμεσα την εφαρμογή τους, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

  «Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι», συμπλήρωσε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ