Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά επίσημη επίσκεψη στην Κίνα είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, τον Πρωθυπουργό Li Qiang και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Zhao Leji, στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.
Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν απολογισμό για όσα έχουν συμβεί μέσα στο χρονικό διάστημα των 4 χρόνων από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, στην Ελλάδα. «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μια ισχυρή οικονομική σχέση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραι. «Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες».
Έκανε επίσης λόγο για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. «Προσβλέπω να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα έγινε επισκόπηση ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε «ισχυρές και αμοιβαία επωφελείς», ενώ συζητήθηκε η ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία και συγκεκριμένα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, καθώς και στην συνεργασία στον τουρισμό ώστε οι αφίξεις Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα να φθάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα.
Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Κίνα και τόνισε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στη σχέση αυτή. Επισήμανε ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Νωρίτερα, υπεγράφη συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας-Κίνας. Η συμφωνία εκσυγχρονίζει το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τις συνδέσεις ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντιστρόφως.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, για τη θερμή υποδοχή. Ελλάδα και Κίνα έχουμε μια ισχυρή οικονομική σχέση. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική μας συνεργασία, στις εμπορικές σχέσεις, αλλά και στη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. pic.twitter.com/uFjTUTzfnH
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 3, 2023
Συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό
Την πεποίθηση πως Ελλάδα και Κίνα έχουν οικοδομήσει μια αμοιβαία επωφελή σχέση εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό.
Το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοκινεζικών σχέσεων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον ομόλογο του, Li Qiang, στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, επεσήμανε ότι η αναβάθμιση των δύο κινεζικών οίκων αξιολόγησης αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της εμπιστοσύνης του Πεκίνου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διεμήνυσε ότι «συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στην Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση της προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς τάξης, βασισμένης σε κανόνες».
Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν.
«Η επίσκεψή μου αντανακλά τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή τη διμερή σχέση. Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τον θάνατο του κ. Li Keqiang, πρώην πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που αναφέρατε: ότι οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι γιορτάσαμε πέρυσι την 50ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πιστεύω ότι έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση που βασίζεται στο σεβασμό και την κατανόηση και έχει ως οδηγό τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο χώρες μας συνδέονται με ένα πολύ σταθερό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό το πιο σημαντικό έγγραφο είναι η Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία υπεγράφη πριν από 15 χρόνια.
Για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτιμούμε πολύ την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μου από δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης», ανέφερε σε άλλο σημείο εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί ένα απτό δείγμα εμπιστοσύνης των Κινέζων επενδυτών στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο «για να συνεχίσουμε να προσελκύουμε κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».
Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας σε πολλούς τομείς
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως η Ελλάδα συνεχίζει να υπολογίζει στην Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση της προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς τάξης. «Θεωρώ ότι οι δύο χώρες μας, ως κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών, μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων και παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων, ιδίως της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένας τομέας στον οποίο η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια», είπε.
Τέλος, επισήμανε ότι Ελλάδα και Κίνα έχουν μια πολύ ισχυρή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού. «Εκπροσωπούμε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Όπως γνωρίζετε, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας βρέθηκε πολύ πρόσφατα στο Πεκίνο και η επίσκεψη αυτή κατέδειξε το ευρύ πεδίο και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας και από πολιτιστική άποψη».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ