Παρασκευή 22.11.2024
More

    Νέο πειραματικό τεστ αίματος ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου

    Πάνω από 50 τύπους καρκίνου, συχνά πριν την εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων, μπορεί να ανιχνεύσει ένα απλό, πειραματικό τεστ αίματος.

    Την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κατά 60% παγκοσμίως τις επόμενες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το νέο τεστ ελπίζουν ότι θα συμβάλει στη διάγνωση καρκινικών όγκων σε πρωιμότερο στάδιο, όταν θα είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση και στην ιδανική περίπτωση η θεραπεία τους. Όπως λέει η ομάδα των ερευνητών στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Oncology τα θετικά αποτελέσματα είναι ακριβή σε ποσοστό άνω του 99%, αλλά θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες για να διασφαλιστεί ότι δεν ξεφεύγουν κάποια κρούσματα από το τεστ αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ψευδαίσθηση ασφάλειας στους ασθενείς. Το τεστ αίματος δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς, αλλά θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες, αφού από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ανιχνεύει καλύτερα πιο προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου, παρά σε αρχικό στάδιο, κάτι που μπορεί να περιορίζει τη χρησιμότητά του.

    Πώς λειτουργεί το αντικαρκινικό τεστ

    Η συγκεκριμένη εξέταση αίματος ανιχνεύει ενδεικτικές χημικές αλλαγές σε τμήματα του γενετικού κώδικα, που διαρρέουν από τους όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με Βρετανούς συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Francis Crick και το University College του Λονδίνου έλεγξαν πάνω από 4.000 δείγματα ασθενών – ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καρκίνο και άλλοι όχι – για πάνω από 50 τύπους καρκίνου (πνευμόνων, ωοθηκών, παχέος εντέρου κτλ) και στο 96% των περιπτώσεων το τεστ ανίχνευσε τον τύπο του καρκίνου.

    Οι ελπίδες των ειδικών

    Τη μελέτη χρηματοδοτεί η κατασκευάστρια εταιρεία της αιματολογικής εξέτασης, Grail. Kι όπως είπε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο δρ Τζεφρι Όξναρντ: «το τεστ αυτό φαίνεται ότι διαθέτει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά για να χρησιμοποιηθεί ως εξέταση ανίχνευσης πολλών καρκίνων σε ευρεία κλίμακα. Όλοι ρωτούν πότε θα είναι έτοιμο για χρήση ένα τέτοιο τεστ. Βάσει αυτής της επιτυχούς κλινικής επαλήθευσης σε χιλιάδες ασθενείς το τεστ δοκιμάζεται πλέον περιορισμένα σε κλινικές δοκιμές. Αλλά πριν την ευρεία χρήση του θα χρειαστούμε πιθανότατα να δούμε τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για να κατανοήσουμε πλήρως την επίδοσή του».

    Κι ο επικεφαλής του τμήματος πρώιμης διάγνωσης του Cancer Research UK, δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι, συμπλήρωσε, σύμφωνα με το BBC: «η ανίχνευση των καρκίνων σε αρχικά στάδια, όταν είναι λιγότερο επιθετικοί και μπορούν να αντιμετωπιστούν ευκολότερα έχει τεράστιες δυνατότητες να σώσει ζωές και χρειαζόμαστε τεχνολογικές καινοτομίες που θα κάνουν αυτές τις δυνατότητες πραγματικότητα. Αν και το τεστ αυτό είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αν μπορέσει να βελτιωθεί για να γίνει αποτελεσματικότερο στον εντοπισμό καρκίνων στα αρχικά τους στάδια, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την πρώιμη ανίχνευση».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ