Το ζήτημα των αρμοδιοτήτων και του ξεκαθαρίσματος αυτών από τη μία σε συνδυασμό με την κατανομή και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων την επόμενη προγραμματική περίοδο από την άλλη, είναι τα δύο κυρίαρχα αιτήματα προς την κεντρική Κυβέρνηση από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
Το 9ο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ που διεξάγεται στην πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τους περιφερειάρχες να θέσουν σε νέα βάση τα αιτήματα του β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης προς την Κυβέρνηση, σε συνδυασμό όμως και με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ένα ζήτημα χωρίς το οποίο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστας δε θα μπορεί να προχωρήσει τίποτε στην πορεία για την αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους προβλέψεις και ζητήματα έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα.
Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεν. Μακεδονίας αναφέρθηκε στο σύμπλεγμα των αρμοδιοτήτων που δεν είναι ξεκάθαρες αλλά και στην επιτακτική ανάγκη για τις προσλήψεις προσωπικού στην αυτοδιοίκηση.
Ο Αλ. Καχριμάνης
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, όπως όμως και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, κάνοντας λόγο για πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις περιφέρειες να μη γνωρίζουν το παραμικρό, χωρίς να κρύβει έτσι την ανησυχία του για το ενδεχόμενο απεντάξεων.
«Υπάρχουν οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που δίνονται μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Όλοι επιθυμούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Μόνο που αλλιώς την εννοούμε εμείς και διαφορετικά την εκλαμβάνουν φορείς της Πολιτείας.
Εντάξαμε έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης και πληροφορηθήκαμε ότι γίνονταν παρασκηνιακές κινήσεις για απένταξη ορισμένων από αυτά, χωρίς συνεργασία, αλλά και χωρίς καν ενημέρωσή μας. Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν μπορεί όμως η ΡΑΕ και οι εταιρείες να αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες, τις περιφέρειες και να επιδιώκουν να μετατρέψουν όλη την ύπαιθρο σε πάρκα είτε φωτοβολταϊκά, είτε αιολικά», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. Για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ο κ. Καχριμάνης είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει, δίνοντας παραδείγματα που σχετίζονται με τους καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών, ενώ εξέφρασε και παράπονα για τους μειωμένους πόρους που κατανέμονται στις περιφέρειες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος, ζήτησε από τον κ. Λιβάνιο την οριστικοποίηση της απόφασης για την μερική έστω επαναλειτουργία των Τελωνείων Δρυμάδων και Αμπελώνα αντίστοιχα για να εξυπηρετούνται, όπως είπε οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών της Ελλάδας και της Αλβανίας αντίστοιχα.
Οι δήμοι
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και περιφερειών, αλλά απευθυνόμενος και προς την ηγεσία του υπ. Εσωτερικών ζήτησε να δοθεί μία πίστωση χρόνου στις νέες δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου καθήκοντα, για να αποφασίσουν σχετικά με την ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων των δήμων.
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λαζ. Κυρίζογλου και ο Μάνος Κόνσολας, πρόεδρος της Επιτροπής περιφερειών της Βουλής που ανακοίνωσε πως σύντομα θα συσταθεί ξεχωριστή επιτροπή για τις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές της χώρας.
Ακόμη, τοποθετήθηκαν κριτικά προς την Κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των κομμάτων πλην της κας Συρεγγέλα, νεοεκλεγείσα Γραμματέας της Πολ. Επιτροπής της Ν.Δ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, από το ΠΑΣΟΚ ο Σωτ. Ζαρπαλάς, ο Γιαν. Πρωτούλης από το ΚΚΕ, ενώ σκληρή κριτική και προς τις περιφερειακές αρχές και προς την Κυβέρνηση απηύθυνε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ