Η απόφαση αυτή αφορά στα Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και αρχαίας Νικόπολης
Τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου που διαθέτουν έναν εξαιρετικό θησαυρό εκθεμάτων και μοναδικές συλλογές από τις ανασκαφές παλαιότερων δεκαετιών, θα είναι τα πρώτα δημόσια μουσεία της χώρας που θα πιστοποιηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η απόφαση αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία και αφορά στα Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και αρχαίας Νικόπολης, ωστόσο πλέον ο χρονικός ορίζοντας είναι περισσότερο ευδιάκριτος με την υπουργό κα Μενδώνη να προσδιορίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Σύσκεψη
Το απόγευμα της Πέμπτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, υπό την προεδρία της κας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε μία διευρυμένη υπηρεσιακή σύσκεψη με αντικείμενο την διαδικασία πιστοποίησης των τεσσάρων μουσείων της Ηπείρου με την υπουργό λίγες ώρες νωρίτερα σε δήλωσή της από το διοικητήριο της Περιφέρειας να δίνει το στίγμα της προώθησης των ενεργειών. «Τα πρώτα δημόσια μουσεία της χώρας που θα πιστοποιηθούν θα είναι τα τέσσερα μουσεία της Ηπείρου και ευελπιστούμε, ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή το πρώτο τρίμηνο του 2024», ανέφερε.
Στην υπηρεσιακή σύσκεψη που ακολούθησε, εξετάστηκε η πρόοδος των απαιτούμενων ενεργειών που επιβάλλεται να γίνουν από τα τέσσερα μουσεία σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση του υπ. Πολιτισμού, όπως είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, η συνολική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, η καταγραφή των συλλογών των μουσείων και σε ψηφιακή μορφή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων και τεχνολογικά ζητήματα για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.
Οι στόχοι της πιστοποίησης
Το έργο της πιστοποίησης των μουσείων εντάσσεται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του υπ. Πολιτισμού, με χρηματοδότηση τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από εθνικούς πόρους.
Όπως αναφέρει το υπ. Πολιτισμού στην ιστοσελίδα του σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης των μουσείων, ο στόχος είναι να βοηθηθούν τα μουσεία ώστε να γίνουν περισσότερο:
ελκυστικά, ώστε να προσελκύουν πολλές και διαφορετικές ομάδες κοινού και ιδιαίτερα τους νέους,
συμπεριληπτικά και προσβάσιμα, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών,
ανθεκτικά και βιώσιμα, ώστε να προσαρμόζονται γρηγορότερα και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πολλαπλές προκλήσεις -περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές- του 21ου αιώνα.
«Η απονομή του σήματος «Αναγνωρισμένο Μουσείο» ή «Πιστοποιημένο Μουσείο» (ανάλογα με το νομικό καθεστώς του κάθε μουσείου) στα μουσεία εκείνα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και αποδεδειγμένα εφαρμόζουν καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας τους σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου και αποτελεί έναν κρίσιμο σταθμό μιας συνεργασίας που ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του υπ.Πο.
Το μεγάλο στοίχημα του Βυζαντινού Μουσείου
Ωστόσο, ήδη για το υπουργείο Πολιτισμού και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχει βρεθεί ο επόμενος μεγάλος στόχος που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των υποδομών και τη συνολική αναβάθμιση του Βυζαντινού Μουσείου στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Στο Βυζαντινό Μουσείο βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες εργασίες αντικατάστασης της στέγης, ωστόσο υπουργείο και τοπική Εφορεία αντίστοιχα, επεξεργάζονται το σχέδιο για μία μεγάλη παρέμβαση που θα οδηγήσει σε ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση το Βυζαντινό Μουσείο, σε κτιριακό αλλά και μουσειολογικό επίπεδο, παράλληλα όμως και τα συνοδευτικά κτίρια του Φετιχιέ Τζαμί και του Θησαυροφυλακίου. Από τις πρώτες συζητήσεις που ήδη έγιναν, συναποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση μίας αρχιτεκτονικής μελέτης για το Βυζαντινό Μουσείο και στη συνέχεια, αρχαιολόγοι της τοπικής Εφορείας θα αναλάβουν την εκπόνηση της νέας μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ