Τρίτη 28.05.2024
More

  Αλλαγές και ενίσχυση των Πανεπιστημίων

  Αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν και στις Πρυτανικές εκλογές

  Αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν και στις Πρυτανικές εκλογές, αλλά και στην κατάργηση ή ίδρυση τμημάτων, μαζί με τροποποίηση προϋπολογισμών και επιπλέον χρηματοδότηση ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία διεξήχθη στο Καβούρι.

  Θεσμικές αλλαγές

  Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τις εξής θεσμικές αλλαγές:

  – Συμβούλια Διοίκησης: Καταργείται ο δεύτερος γύρος εκλογών όταν κηρύσσονται άγονες, επειδή είναι αδύνατη η εκλογή των εξωτερικών μελών και προστίθεται νέα διάταξη η οποία ορίζει ότι η ψήφος του   πρώτου σε αριθμό ψήφων εκλεγμένου εσωτερικού μέλους, μετράει ως διπλή για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών.

  – Κατάργηση -Ίδρυση νέων τμημάτων: Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και κατάργηση τμημάτων, όπως ισχύει σήμερα.

  Οι νέες διατάξεις που θα φέρει στη Βουλή θα ορίζουν πως:

  Το Πανεπιστήμιο όταν θα θελήσει να ιδρύσει από το “μηδέν” ένα τμήμα ή να καταργήσει ένα που ήδη λειτουργεί θα ακολουθεί την εξής διαδικασία:

  · Καταθέτει το φάκελο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητώντας Γνωμοδότηση

  · Εφόσον η Γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ είναι θετική το Πανεπιστήμιο προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης, κατάργησης ή ίδρυσης τμήματος, χωρίς να ερωτηθεί ή να εμπλακεί το υπουργείο Παιδείας.

  Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας διατηρεί το δικαίωμα να θέτει ερώτημα στην ΕΘΑΑΕ για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

  – Προϋπολογισμοί: Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της διάταξης η οποία ορίζει για να τροποποιήσει ένα Πανεπιστήμιο τον προϋπολογισμό του, χρειάζεται απόφαση υπουργού.

  – Με νέα διάταξη θα καταργηθεί το ταβάνι αμοιβών στα εθνικά συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα

  Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα , εντός τους επόμενου τριμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την αυτονομία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

  – Ψηφιακά τα Πανεπιστήμια: Ο Κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνονται   ψηφιακά όλες οι διαδικασίες στα Πανεπιστήμια

  – Συνεργαζόμενοι καθηγητές: Ο υπουργός δεσμεύθηκε να διευρύνει το θεσμό των συνεργαζόμενων καθηγητών, με κονδύλια μέσω ΕΛΚΕ. Για το θέμα ο Κ. Πιερρακάκης ζήτησε εισήγηση από τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

  Χρηματοδότηση

  Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την αύξηση της   τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 11 εκ ευρώ.

  Επίσης, όπως είπε, Θα χρηματοδοτηθούν τα Πανεπιστήμια

  · με 130 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για ερευνητικό εξοπλισμό

  · με 60 εκατομμύρια ευρώ για τη διεθνοποίηση των Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Προγραμμάτων.

  · με 90 εκατομμύρια ευρών για συμπράξεις αριστείας

  · με έκτακτη επιχορήγηση 16,1 εκ ευρώ.

  Εκτακτη ενίσχυση στα Πανεπιστήμια

  Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων των και Αθλητισμού για τα δημόσια ΑΕΙ που περιέχουν τόσο έκτακτη χρηματοδότηση για το 2023 ύψους 16.100.000 ευρώ όσο και την κατανομή των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 παρουσίασε το υπουργείο με σημερινή του ανάρτηση.

  Η κατανομή των κονδυλίων έχει ως εξής:

  – Έκτακτη χρηματοδότηση για το 2023

  16.100.000 ευρώ, αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κονδύλι του 2022, που (αφαιρουμένου του ενεργειακού σκέλους) ανερχόταν στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα κατευθυνθούν 821.520,39 €

  – Τακτικός προϋπολογισμός για 2024

  Αύξηση κατά 11 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, από 116 εκατομμύρια το 2023 σε 127 εκατομμύρια ευρώ για το 2024. Προβλέπεται, επιπλέον, ένα εκατομμύριο ευρώ για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

  – Έργο «Πανεπιστήμια Αριστείας»

  Έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Τα 132 εκατομμύρια ευρώ του έργου θα κατανεμηθούν σε όλα τα πανεπιστήμια με κριτήρια που θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με την ΕΘΑΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «δεύτερο προϋπολογισμό», που θα μπορεί να κατευθυνθεί κυρίως σε ερευνητικό εξοπλισμό, αλλά και σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα δράσεων και έργων.

  – Επιπλέον χρηματοδότηση για τη διεθνοποίηση

  Θα δοθούν επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης. Το κονδύλι αυτό θα συνοδεύεται και από πρόσθετες θεσμικές δυνατότητες, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι σε θέση να συμφωνήσουν με ξένα ιδρύματα σε ένα σχέδιο για πλήρες validation agreement, κάτι που σήμερα δεν είναι νομικά εφικτό. Μάλιστα, θα υπάρχει η δυνατότητα εμπροσθοβαρούς εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων, για την άμεση καταβολή τους. Αν, δε, προκύψουν επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτές θα καλυφθούν από άλλους πόρους του ΥΠΑΙΘΑ.

  – Πρόγραμμα «Εμπιστοσύνη στα αστέρια»

  Έχει εκδοθεί η προδημοσίευση του έργου, που ανέρχεται σε 93 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέους ερευνητές και συμπράξεις ερευνητών από διαφορετικά ΑΕΙ.

  – Πρόγραμμα «Συμπράξεις ερευνητικής αριστείας»

  Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν 90.700.000 ευρώ για 70 συνεργατικές δράσεις.

  – «Ερευνώ – Καινοτομώ»

  Για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας θα κατευθυνθούν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας 182 εκατομμύρια ευρώ + επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΛΙΔΕΚ (ακόμα υπό διαπραγμάτευση).

  – Νέο ερευνητικό πρόγραμμα

  Συνεργασία με Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για ένα επιπλέον ερευνητικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

  Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ