Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα πιθανότατα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους δημοτική αρχή και αντιπολίτευση για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών του 2024 με την Δημοτική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την αύξηση που φτάνει μέχρι και σε ποσοστό 35% σε κάποιες περιπτώσεις.
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής που έγινε από την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών Γεωργία Γιώτη και με την πολιτική τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής, Θωμά Γιωτίτσα κάνει λόγο για μία απόκλιση της τάξης των 2 εκ. ευρώ μεταξύ των ανελαστικών δαπανών για το νέο έτος και των προβλεπόμενων εσόδων, κάτι που καλύπτεται μόνον με αύξηση των τελών, όπως ανέφεραν.
Σε πολιτικό επίπεδο, μάλιστα, η κα Γιώτη άφησε αιχμές για το ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή όφειλε να έχει προχωρήσει στην λήψη της εν λόγω απόφασης προτού παραδώσει στη νέα δημοτική αρχή, ενώ ο κ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για μία «καυτή πατάτα» που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή που καλείται να ισοσκελίσει έσοδα και δαπάνες, όπως ακριβώς προβλέπεται.
Στον αντίποδα, η στάση της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν χαμηλών τόνων με την μείζονα αντιπολίτευση και τον Γεώρ. Αρλέτο να μεταφέρει την επιφύλαξη της «Νέας Εποχής» που θα τοποθετηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ το ίδιο είπε και ο κ. Μάντζιος από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».
Οι αυξήσεις, όπως ανέφερε στην αρχική της τοποθέτηση – εισήγηση η κα Γιώτη, είναι αναπόφευκτες, με τη μεγάλη διαφορά από το 2023 να αναφέρεται στην εκτόξευση των δαπανών του δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων όπου από τα 2,7 εκ. ευρώ εκτινάσσονται στα 4,2 εκ. ευρώ. Σημαντική επίσης είναι και η υστέρηση των εισπραχθέντων για το 2023 καθώς εισπράχθηκαν τελικά 3,2 εκ ευρώ λιγότερα από το αρχικώς προβλεπόμενο ποσό των 11,4 εκ. ευρώ.
«Για όλους τους παραπάνω λόγους, υπάρχει η εισήγηση που προβλέπει τις αυξήσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού, παράλληλα με μία προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να έχουμε κάποια στιγμή τη σύγκλιση των τελών μεταξύ των εδρών των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Γιώτη που έδωσε και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα των νέων προτεινόμενων τιμών.
Στην πόλη των Ιωαννίνων τα τέλη εκτοξεύονται από το 1,62 ευρώ ανά τ.μ σε 1,95 ευρώ, ενώ επίσης μεγάλες είναι οι αυξήσεις στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής, Περάματος και Κατσικά, με τα τέλη να φτάνουν το 1,10 ευρώ ανά τ.μ από 0,77 ευρώ.
Χωρίς αλλαγές παραμένουν τα τέλη στις Δημοτικές Κοινότητες Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου, ενώ μικρότερες είναι οι αυξήσεις που προβλέπονται για τα τέλη που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Επιφυλάξεις και αποχή
Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης Γεώρ. Αρλέτος και Στεφ. Μάντζιος αντίστοιχα μετέφεραν τις επιφυλάξεις των παρατάξεων που εκπροσωπούν, παραπέμποντας ωστόσο για την οριστική τους στάση και θέση στο δημ. συμβούλιο. Ο κ. Μάντζιος πάντως τόνισε ότι είτε στο δημοτικό συμβούλιο είτε γενικότερα θα πρέπει να γίνει μία ανοιχτή συζήτηση για το κατά πόσον η αύξηση των τελών ανταποκρίνεται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι δημότες των περιφερειακών περιοχών, σε σχέση με αυτές των κατοίκων του αστικού ιστού. Οι τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (σ.σ οι δύο προαναφερθέντες και η κα Ακονίδου) απείχαν της ψηφοφορίας.
Η «καυτή πατάτα»
Λίγο πριν την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε μία «καυτή πατάτα» στα χέρια της με την απόκλιση μεταξύ των ανελαστικών δαπανών και των εσόδων να φτάνει τα δύο εκ. ευρώ. «Αυτή η απόκλιση δε γίνεται να μην ισοσκελιστεί, ούτε μπορούμε να μειώσουμε ανελαστικές δαπάνες που είναι 15 εκ. ευρώ και να μην αυξήσουμε τα τέλη. Το αν είναι δίκαιες ή άδικες οι αυξήσεις, το αν τα τέλη κατανέμονται ισόρροπα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου ή όχι, είναι ένα άλλο ζήτημα που μπορούμε να το συζητήσουμε. Απάντηση όμως, διαχρονικά, επί του πιο δίκαιου συντελεστή δεν έχει δοθεί ακόμη», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ