Παρασκευή 22.11.2024
More

    Επιστολική ψήφος: Σήμερα η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο

    Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και αναμένεται να περάσει με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Πλεύσης Ελευθερίας. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν χτες την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης.

    Η επί της αρχής συναίνεση που είχαν δηλώσει πως παρέχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έπαψε να υπάρχει επισήμως χθες, όπως είχε διαφανεί ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την επιστολική ψήφο. Το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία – ψήφος 151 Βουλευτών – ενώ αντίθετα η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 βουλευτών.

    Την προαναγγελθείσα αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την κατάθεση της τροπολογίας της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως επιβεβαίωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσυρε την αρχική του συναίνεση στο νομοσχέδιο και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ήταν εκείνη που υπονόμευσε τη συναίνεση και βρέθηκε ασυνεπής και ανεπαρκής.

    Από την πλευρά, του ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού κι αυτός καταλόγισε αλαζονεία στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι τίναξε τη συναίνεση στον αέρα, άφησε ένα μικρό περιθώριο να πει την Τετάρτη «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αρκεί η κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, που όπως φαίνεται δε συγκεντρώνει τα 2/3 για να υπερψηφιστεί και δεύτερον να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά τους εκλογείς εντός της επικράτειας, να είναι σαφή τα κωλύματά τους προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική. Αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το «ναι» υπό προϋποθέσεις που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ.

    Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στην κριτική περί πολιτικού τυχοδιωκτισμού που δέχτηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η διαδικασία πήγε βήμα βήμα και «όταν διεφάνη η στήριξη στην Επιτροπή θεωρήσαμε χρέος μας να επεκτείνουμε τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές», ρύθμιση που χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής για να εγκριθεί.

    «Η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια σε πολύ σοβαρά θεσμικά ζητήματα», σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. «Η Νέα Αριστερά λέει “όχι” στο νομοσχέδιο. Αρα, λέει “όχι” στους Ελληνες του εξωτερικού αλλά και στους εκλογείς του εσωτερικού, ηλικιωμένους συμπολίτες μας, εποχικά εργαζομένους, στα άτομα με αναπηρία, στους φοιτητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου, στους μαθητές Γ΄ Λυκείου οι οποίοι θα είναι εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων», σχολίασε η Νίκη Κεραμέως.

     

    Με πληροφορίες από ΕΡΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ