Παρασκευή 22.11.2024
More

    ΤΕΕ Ηπείρου: Στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου – «Όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

    Την 12η Φεβρουαρίου η Αντιπροσωπεία το Τ.Ε.Ε. /Τ.Η σε τακτική της συνεδρίαση αποφάσισε το παρακάτω ψήφισμα:

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    ΟΧΙ  ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    Τον σημαίνοντα και πολυσχιδή ρόλο του Πανεπιστημίου στη Δημοκρατία, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εκφράζει η επιταγή του άρθρου 16 του Συντάγματος για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Διασφαλίζει αφ’ ενός το δικαίωμα όλων  των πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και  αφ’ ετέρου την ποιότητα, των γνωστικών και επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων, του ερευνητικού έργου και των υπηρεσιών που το Πανεπιστήμιο και οι απόφοιτοί του, παρέχουν στην κοινωνία.

    Σήμερα η κυβέρνηση παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή, επιχειρεί την κατάθεση νομοσχεδίου, που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, εκχωρώντας την ακαδημαϊκή παιδεία προς οικονομική εκμετάλλευση. Εκσφενδονίζει στον δημόσιο λόγο τα παραπλανητικά επιχειρήματα της βελτίωσης της ποιότητας των κρατικών Πανεπιστημίων λόγω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά, ή της ανάγκης συγκράτησης του συναλλάγματος των ελλήνων φοιτητών που φεύγει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όταν έχουμε ήδη δεκάδες κολλέγια , ισότιμα στα εργασιακά δικαιώματα,!!! αλλά οι φοιτητές δεν σταμάτησαν να φεύγουν στο εξωτερικό. Κολλέγια βέβαια, με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή επιχειρήσεις αμφιβόλου  ποιότητας σπουδών και έρευνας, χωρίς απαιτητική φοίτηση, γιατί το MIT, το Yale το New Haven ή οποιοδήποτε στιβαρό Πανεπιστήμιο δεν επένδυσε αλλού στον κόσμο, και ούτε τώρα διαφαίνεται να το κάνει.

    Στον αντίποδα, διακινδυνεύοντας το υψηλό επίπεδο γνώσης και έρευνας των ελληνικών Πανεπιστημίων, που επιμένουν να κατέχουν  ψηλές θέσεις στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη χάρις στην άοκνη προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού (διδακτικό και διοικητικό προσωπικό), η κυβέρνηση επιμένει στη μειωμένη χρηματοδότηση των ανωτάτων ιδρυμάτων, που οδηγεί στη συρρίκνωση του προσωπικού όλων των βαθμίδων και στην αδυναμία συντήρησης τόσο των ερευνητικών και κτηριακών υποδομών, όσο και των δομών φιλοξενίας των σπουδαστών, καθιστώντας  προβληματική την ποιότητα σπουδών και έρευνας όπως αναδεικνύεται και από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Στα καθ’ ημάς και μετά την προ τριών ετών ψήφιση της τροπολογίας για υποχρέωση εγγραφής των αποφοίτων κολλεγίων στα επιμελητήρια μεταξύ των οποίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο, με το νομοσχέδιο  ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων και καθώς τα κολλέγια θα προστρέξουν να μετατραπούν σε «μη κρατικά Πανεπιστήμια» επιχειρείται η αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού από τίτλους σπουδών Δημοσίων ιδρυμάτων, με ενιαία 5ετη προγράμματα σπουδών και κατά συνέπεια η απαξίωση των διπλωμάτων των μηχανικών, γεγονός στο οποίο οφείλουμε να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε.

    Το ΤΕΕ / Τμήμα Ηπείρου, στηρίζει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, και το ενιαίο αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Εκφράζει την αντίθεσή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και βρίσκεται στο πλάι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στον αγώνα για την μη υποταγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά και στην υποβάθμιση των σπουδών.

    Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μην καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

    Σήμερα την  9η  Μαρτίου 2022 η Αντιπροσωπεία το Τ.Ε.Ε. /Τ.Η σε τακτική της συνεδρίαση συζήτησε και αποφάσισε να συμπαρασταθεί στη διεκδίκηση των Ομοσπονδιών Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ., Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. .

    Με τον Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) καταργήθηκαν οι Πολεοδομίες στις Νομαρχίες και ουσιαστικά οι Πολεοδομίες των Δήμων στην έδρα του κάθε Νομού κλήθηκαν να καλύψουν το σύνολο του κάθε Νομού. Δώδεκα (12) ολόκληρα έτη μετά τον «Καλλικράτη», η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους απέτυχε. Παρά τις συνεχείς παρατάσεις – η τελευταία έληξε στις 28/2/2022 – μέχρι σήμερα  δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία Υ.ΔΟΜ σε κάθε Δήμο.

    Οι υπηρεσίες των Δήμων αποψηλώθηκαν απο προσωπικό και τα προβλήματα λειτουργίας τους διογκώθηκαν.

    Το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου με το παρόν ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του αποφάσισε να  διεκδικήσει:

    • Επαναπροσδιορισμό του αριθμού των Υπηρεσιών δόμησης της περιοχής μας
    • Αξιολόγηση και αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού καθώς  καταγραφή των πραγματικών αναγκών του συνόλου των Υπηρεσιών,
    • Άμεσες μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, στις ήδη υπάρχουσες Υπηρεσίες Δόμησης, για την επαρκή στελέχωση τους και την επιτάχυνση της λειτουργιας τους
    • Επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης με Μηχανικούς όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων και επιτάχυνση της διαπίστωσης της απαιτούμενης επάρκειας
    • Λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης, για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος
    • Νέες προσλήψεις Μηχανικών μέσω του Α.Σ.Ε.Π. όλων των ειδικοτήτων, καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στα Παρατηρητήρια Δόμησης και κατά αποκλειστικότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης, με την ρητή απαγόρευση ότι οι Δήμαρχοι δεν θα μπορούν να τους μετακινούν στις Τεχνικές ή άλλες Υπηρεσίες των Δήμων.
    • Επανεξέταση του Νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ή στους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κ.λπ.).
    • Νομική Υποστήριξη σε κάθε Υπηρεσία Δόμησης  από εξειδικευμένους Νομικούς
    • Πλήρης ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί και άλλων Πολεοδομικών στοιχείων με κατάλληλη Μηχανοργάνωση των ΥΔΟΜ για την εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτηση των Μηχανικών και των ενδιαφερόμενων πολιτών
    • Εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματική εργασία τους. Υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ό,τι άλλο απαιτείται.
    • Συστηματική διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων εκπαίδευσης και ενημέρωσης τόσο των υπαλλήλων των ΥΔΟΜ όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, ιδιαίτερα των νέων
    • Μόνιμη και συνεχής επικοινωνία και συνεργασία της μόνιμης επιτροπής πολεοδομικών θεμάτων του ΤΕΕ με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, προς αποσαφήνιση, συμπλήρωση, βελτίωση, τροποποίηση διατάξεων, ιδιαίτερα μετά τις συνεχείς τροποποιήσεις του πολεοδομικού πλαισίου.
    • Κωδικοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διεκπεραίωση Πολεοδομικών υποθέσεων.
    • Κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.

    Διεκδικούμε Υπηρεσίες Δόμησης που θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να υπηρετούν τις αρχές της Νομιμότητας και της Χρηστής Διοίκησης και ταυτόχρονα να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο συμφέρον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.

    Δηλώνουμε ότι από κοινού θα εργαστούμε για την υλοποίηση των παραπάνω ώστε η λειτουργία του Δημοσίου να είναι προς όφελος της ευημερίας όλων.

    Ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ Αναστασίου Χρήστος

    Το ψήφισμα της Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

    «Όταν το 2017 η Πολιτεία ίδρυε Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκπλήρωνε – με σημαντική καθυστέρηση – μια συμβατική της υποχρέωση ενώνοντας ακαδημαϊκά και διοικητικά τρία Τμήματα Μηχανικών που ήδη λειτουργούσαν. Θεωρούμε όμως, ότι εκπλήρωνε κυρίως μια ιστορική της υποχρέωση απέναντι στην Ήπειρο, γενικότερα, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ειδικότερα.

    Με ένα τμήμα να λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια κι ένα άλλο πάνω από 24, κατά τεκμήριο καταξιωμένα και με υψηλό κύρος εντός και εκτός Ελλάδας, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάθε άλλο παρά «νέα» μπορεί να χαρακτηριστεί.

    Αντίθετα, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, η Σχολή γνώριζε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της και διέθετε την ωριμότητα και την προνοητικότητα να σχεδιάσει στρατηγικά το μέλλον της, συμβάλλοντας καθοριστικά (όπως λόγω αντικειμένου κάνει μέχρι τώρα) στην ανάπτυξη ολόκληρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Η διεύρυνση και ενίσχυση μίας Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση κάθε σύγχρονης περιφερειακής και εθνικής στρατηγικής με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΤΜΜ), που με μεγάλο αγώνα ιδρύθηκε με τον Ν.4559/2018, δεν προέκυψε από κάποιο προϋπάρχον τμήμα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο τμήμα, το οποίο σχεδιάστηκε εξ αρχής και με βάση τον στρατηγικό στόχο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής.

    Η επιστήμη των Μηχανολόγων Μηχανικών συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τα αντικείμενα των υπολοίπων τμημάτων, λειτουργεί ως καταλύτης διεπιστημονικότητας και ολοκληρώνει τη φυσιογνωμία της Σχολής. Βασική παραδοχή των νέων αντιλήψεων για τις επιστήμες των Μηχανικών είναι ότι η Μηχανολογία προσφέρει τα εργαλεία και τις μεθόδους για την έρευνα και τη διδασκαλία σύνθετων επιστημονικών πεδίων συνεργασίας ανάμεσα στον προγραμματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα, τα νέα υλικά, τις κτιριακές δομές, την ενέργεια, τη φύση, την υγεία και την κοινωνία.

    Παρά τις πολλές αντιξοότητες, το ΤΜΜ λειτουργεί διοικητικά από το 2019. Διαθέτει προσωρινή Συνέλευση από μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, με συναφές γνωστικό αντικείμενο. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει για το ΤΜΜ είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και ποιοτικός, με την κατάρτιση ενός εξαιρετικού προγράμματος σπουδών με διακριτή, επίκαιρη ταυτότητα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τα προγράμματα των αντίστοιχων τμημάτων της χώρας μας και τα διεθνή πρότυπα.

    Δυστυχώς, το όραμα για μια ολοκληρωμένη Πολυτεχνική Σχολή, που θα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν το συμμερίζονται όλοι. Δεν το συμμερίζεται η ίδια η Πολιτεία, με την κατάφωρα άδικη απόφασή της για κατάργηση του ΤΜΜ, η οποία επήλθε χωρίς καμία αιτιολόγηση και διαβούλευση.

    Δεν το συμμερίζονται κάποιοι εντός και εκτός των «τειχών», που με τον κοντόφθαλμο τακτικισμό τους προσπάθησαν ή προσπαθούν να διαφυλάξουν τα δικά τους μικρά ή μεγάλα συμφέροντα.

    Ως Κοσμητεία, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για τη λειτουργία του ΤΜΜ, σχεδιάζοντας και στοχεύοντας πρωτίστως σε ένα δυνατό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Βασικό μας μέλημα είναι να μην στερηθεί το Ίδρυμά μας το μέλλον που του αρμόζει, στη νέα, δύσκολη πραγματικότητα που έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

    ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ»

    Ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ Αναστασίου Χρήστος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ