Μέσω φαρμακείων η διάθεση των δωρεάν self-tests
Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα δωρεάν self-tests για καρκίνο του παχέος εντέρου που θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων σε όλη τη χώρα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μετά τον καρκίνο του μαστού, ενώ η συχνότητα του βρίσκεται σε αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στην Ευρώπη είναι ο δεύτερος πιο διαγνωσμένος καρκίνος με πάνω από 500.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο και περίπου 240.000 θανάτους ετησίως.
Στην Ελλάδα η νόσος είναι εξίσου διαδεδομένη, με πάνω από 5.000 νέα περιστατικά και 2.500 θανάτους κάθε χρόνο. Αν και κανένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου δεν μπορεί να είναι 100% ακριβές, τα self test είναι επί του παρόντος τα πιο ευρέως διαθέσιμα και δοκιμασμένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου.
Το πρόγραμμα «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», στο οποίο εντάσσονται τα δωρεάν self test, στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τους δύο αναπληρωτές, υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, το πρόγραμμα με τα δωρεάν self test, «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» περιλαμβάνει:
- δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία,
- δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test).
Επιπλέον, ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, περιλαμβάνει:
- δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, καθώς και
- δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).