Παρασκευή 18.10.2024
More

    Ι. Τσίμαρης: «Το ΥπΑΑΤ επιλέγει να αφήσει τους παραγωγούς στη μοίρα τους»

    Με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων απάντησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε Ερώτηση του Βουλευτή Ιωαννίνων, Ιωάννη Τσίμαρη, για τις πενιχρές αποζημιώσεις που έλαβαν οι παραγωγοί από τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του έτους 2023.

    To θέμα τέθηκε από τον βουλευτή δύο φορές, αξιοποιώντας δύο μέσα κοινοβουλευτικού Ελέγχου, μια Αναφορά και μια Ερώτηση. Το Υπουργείο απαντά γενικόλογα χωρίς να αγγίζει την ουσία του προβλήματος, που είναι η προσβολή της αμπελοκαλλιέργειας από τον περονόσπορο. Αρκείται να πει ότι δεν καλύπτεται ασφαλιστικά σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί.

    Αναφέρει ότι οι γεωτεχνικοί των αρμόδιων υπηρεσιών παρακολούθησαν και κατέγραψαν την πορεία της καλλιέργειας, συγκεντρώνοντας στοιχεία για αξιολόγηση της ζημιάς, αλλά δεν μας ενημερώνει για το πόρισμα αυτής της αξιολόγησης.

    «Το Υπουργείο γνωρίζει ότι τόσο μεγάλη καταστροφή, όπως είναι οι ζημιές από περονόσπορο ως απόρροια των ζημιών από ακραίες καιρικές συνθήκες, μπορεί να αποζημιωθεί μετά από έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως επιλέγει να αφήσει τους παραγωγούς στη μοίρα τους» επεσήμανε ο κ. Τσίμαρης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ