Παρασκευή 20.09.2024
More

    Δήμος Ζίτσας: Αλλάζει ο τρόπος επιμερισμού ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές

    Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας απέστειλε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή τη νέα ΚΥΑ που υπέγραψαν στα τέλη Αυγούστου για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Υβριδικοί σταθμοί, σύμφωνα με το άρθρο 87 του Ν. 4964/2022».

    Οι αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο απόδοσης του ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές αδικεί τους μόνιμους κατοίκους των Κοινοτήτων στα όρια των οποίων λειτουργούν Α.Π.Ε. και Υβριδικοί Σταθμοί γεγονός που επισημαίνει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας.

    Για το περιεχόμενο της επιστολής και τις αλλαγές που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας Κ.Υ.Α. ο Δήμαρχος ενημέρωσε με παρεμβάσεις του, στη διάρκεια των συνεδριάσεών τους την περασμένη Τετάρτη, την Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. της οποίας είναι μέλος, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας.

    Ειδικότερα, στην επιστολή το ο κ. Πλιάκος αναφέρει:

    «Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ Α.Π.Ε.ΕΚ/86389/2479/22-08-2024 (ΦΕΚ4844Β΄) ΚΥΑ «Επιμερισμός ειδικού τέλους σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Υβριδικοί σταθμοί, σύμφωνα με το άρθρο 87 του Ν. 4964/2022», μεταξύ άλλων, αλλάζει ο τρόπος που αποδίδεται στους δικαιούχους το τέλος που καταβάλουν οι Α.Π.Ε. υπέρ των οικιακών καταναλωτών σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί τους.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την  παράγραφο 2 του Άρθρου 6 «το ετήσιο Συνολικό Ποσό Πίστωσης της κάθε Κοινότητας (ΣΠΠ.Κ) αποδίδεται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με την περίοδο που έχουν ενεργή σύνδεση».

    Με την εν λόγω παράγραφο δεν υπολογίζεται  καθόλου η περίοδος  κατανάλωσης όπως ίσχυε έως σήμερα με την προηγούμενη Κ.Υ.Α. σύμφωνα με την οποία το ποσό επιμεριζόταν ισόποσα κατά 30% και το υπόλοιπο70% με βάσει την κατανάλωση.

    Από τα παραπάνω, εκτιμούμε πως το προηγούμενο καθεστώς που εφαρμόστηκε για την απόδοση του τέλους μέχρι και για το 2022 έδινε κίνητρα και αποτελούσε οικονομική «ανάσα» για τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους ειδικά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες Α.Π.Ε. (ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά).

    Οι άνθρωποι αυτοί στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, στις περισσότερες των περιπτώσεων  «φυλάνε Θερμοπύλες» και για το λόγο αυτό η πολιτεία θα πρέπει με κάθε τρόπο να τους ενισχύει και να δίνει κίνητρα για την παραμονή τους στα χωριά που μέρα με την ημέρα ερημώνουν.

    Έτσι θεωρούμε πως θα πρέπει να επανεξετάσετε την απόφασή σας με στόχο να ενισχύονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν σταθμοί Α.Π.Ε. και Υβριδικοί Σταθμοί».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ