Τρίτη 24.09.2024
More

    Ανησυχία για την συνέχιση λειτουργίας του Πολυδύναμου

    Σοβαρές αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη η εύρυθμη συνέχιση λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης της Κρίσης Αλκοόλ και της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία των 26 εργαζόμενων που υπηρετούν στη Μονάδα με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού από το 2019.

    Η ανακοίνωση για το μέλλον της εργασιακής τους σχέσης και εν γένει της λειτουργίας του Πολυδύναμου από την 1η Ιανουαρίου του 2025 έγινε διά στόματος του υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου στην πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρη και κατά την παρουσία τους στο Πολυδύναμο.

    Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζόμενων προς τους 26 εργαζόμενους του Πολυδύναμου κατέστη σαφές πως από την 1η Ιανουαρίου του 2025 δεν υπάρχει δυνατότητα επιχορήγησης για τη συνέχιση λειτουργίας της δομής που χρηματοδοτείται μέχρι σήμερα από το ΠΕΠ Ηπείρου.

    Η αλλαγή έρχεται να «κουμπώσει» με την σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας του από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους και οι εργαζόμενοι τονίζουν πως ενώ θα έπρεπε, δεν υπήρξε καμία πρόνοια για τη διασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων, στην πράξη δε και για τη συνέχιση λειτουργίας του Πολυδύναμου.

    Εκφράζουν δε, την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση που επισημαίνουν πως έγινε στη διάρκεια της συνάντησής τους από τον κ. Θεοχάρη, να συνεχίσουν να προσφέρουν την εργασία τους με μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών (μπλοκάκι).

    Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητά την άμεση συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Χατζηκώστα, με την Περιφέρεια Ηπείρου και τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ώστε να ληφθούν κατεπείγουσες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του Πολυδύναμου και αφετέρου τις εργασιακές σχέσεις των 26 εργαζόμενων.

    Στήριξη και καταγγελίες από την ΑΣΥ

    Θέση στο ζήτημα που προέκυψε πήρε και η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, με τον Γεν. Σύμβουλο στην ΠΟΕΔΗΝ Γεώρ. Πρέντζα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας να επισημαίνει πως η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί ούτε ευθύνη, ούτε επιλογή της διοίκησης του νοσοκομείου ή της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά αντιθέτως, αποτελεί μία συνειδητή πολιτική επιλογή και κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας.

    Η δυσμενέστατη αυτή αλλαγή δεν οφείλεται σε  αμέλεια ή καθυστέρηση από τις υπηρεσίες και τον διοικητή κ. Δερδεμέζη, παρά τους «θεατρινισμούς» του μπροστά στους εργαζόμενους με τηλεφωνικές κλήσεις τάχα στο υπουργείο για επιτόπια ενημέρωση.

    Η αλλαγή αυτή αφορά στην πολιτική κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας για όλες τις δομές-δράσεις του ΚΕΘΕΑ (33) και του ΟΚΑΝΑ (20)  που χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και λήγουν όλες 31-12-2024.

    Η κατεύθυνση είναι να πάψει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, να μην ενταχτεί η χρηματοδότηση προσωπικού στον  κρατικό προϋπολογισμό και να αναζητηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που  δεν προβλέπει χρηματοδότηση προσωπικού, αλλά δαπάνες για εργολάβους-παρόχους υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Πρέντζας που επιτέθηκε και σε βάρος των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ που έχουν και την πλειοψηφία του Συλλόγου και οι οποίες όπως ανέφερε τουλάχιστον επιχείρησαν να υπονομεύσουν και να μην επιτρέψουν την έκδοση της ανακοίνωσης του Συλλόγου.

    Αύριο Τετάρτη, στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στο ΤΕΠ του Χατζηκώστα και στις 12.30 θα ακολουθήσει και μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΠΓΝΙ όπου επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της απόλυσης των εργαζομένων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου. Επίσης στις 17 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική – πανυγειονομική απεργία.

    «Οι συνάδελφοι επικουρικοί εργάζονται από το 2019 στο Χατζηκώστα. Προσλήφθηκαν από τις λίστες επικουρικών της 6ης ΥΠΕ. Η μισθοδοσία τους χρηματοδοτήθηκε από το  πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2024. Αποτέλεσαν πρωταγωνιστές της τιτάνιας μάχης ενάντια στην πανδημία του Covid στις κλινικές covid. Έχουν αποκτήσει ανεκτίμητη συλλογική εμπειρία και γνώση χωρίς την οποία το De-Tox  δεν μπορεί να λειτουργήσει», ανέφερε ο κ. Πρέντζας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ