Τρίτη 24.09.2024
More

    Με τον Ερντογάν συναντήθηκε ο Μητσοτάκης -Τι συζήτησαν

    Στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν

    Λίγο πριν από τις 18:45 ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνει χώρα σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση διήρκεσε περί τα 25 λεπτά και σε αυτή τέθηκαν επί τάπητος οι διμερείς αλλά και οι περιφερειακές σχέσεις.

    Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

    Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.

    Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

    Όσον αφορά το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών έγινε αξιολόγηση επί του θέματος μετά τη συνάντηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι της συνάντησης το Κυπριακό, όπως κάθε φορά. Η Αθήνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ