Παρασκευή 27.09.2024
More

    Ισορροπία ανάμεσα σε δύο βάρκες για την ΚΕΔΕ

    Σε δύο βάρκες επιχειρεί να πατήσει η ΚΕΔΕ ή τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτής, ώστε αφενός να μην προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στην Κυβέρνηση σε μία χρονική στιγμή που πολλά σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από αυτήν και αφετέρου να κάνει το αυτονόητο, να διεκδικήσει δηλαδή για λογαριασμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης αυτά που της οφείλονται.

    Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στη χθεσινή προσυνεδριακή συνάντηση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα γίνει στη Ρόδο το Νοέμβριο, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του προεδρείου της ΚΕΔΕ.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λαζ. Κυρίζογλου στις δηλώσεις που έκανε πριν την έναρξη της συνάντησης στάθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην Κυβέρνηση, χαρακτήρισε όμως ως κριτική που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, την κριτική που δέχεται ο ίδιος και η πλειοψηφία για τη στάση τους απέναντι στην Κυβέρνηση. Λίγο αργότερα στην κεντρική του ομιλία ήταν πολύ περισσότερο διεκδικητικός και σαφής, υπενθυμίζοντας το σύνολο των βασικών προβλημάτων της αυτοδιοίκησης που περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που έχει δοθεί στον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

    Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης είναι γνωστά σε όλους, και έχουν να κάνουν με την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού, το τέλος ταφής και το χάος των εμπλεκόμενων αρμοδιοτήτων.

    Επισήμανε όμως πως για να «κλείσουν» οι δήμοι της χώρας το οικονομικό έτος του 2024 στο τέλος του χρόνου, θα πρέπει να δοθεί έκτακτη επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 450 εκ. ευρώ που είναι και η βασική διεκδίκηση.

    «Κινδυνεύουμε να μπουν οι δήμοι στο κόκκινο. Χρειαζόμαστε 450 εκ. ευρώ στο τέλος του χρόνου για να κλείσει το οικονομικό έτος και αυτά τα χρήματα πρέπει να δοθούν γιατί δε θα αντέξουμε. Επιπλέον, δεν υπάρχει προσωπικό, μετά από μία δεκαετία που δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις και τις μετακινήσεις υπαλλήλων προς άλλες υπηρεσίες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ειδικά πάντως στο τελευταίο ζήτημα, με αφορμή τις αθρόες μετακινήσεις υπαλλήλων που αποσπώνται αμέσως μετά την πρόσληψή τους ενώ έχουν προσληφθεί σε άλλον δήμο, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως στα δύο νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση σύντομα θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει ισχυρό μπόνους μοριοδότησης με βάση την εντοπιότητα, παράμετρος στην οποία επέμεινε και ο κ. Καχριμάνης στη δική του τοποθέτηση.

    Ειδική αναφορά στα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να ξεμπλέξουν το κουβάρι των αρμοδιοτήτων έκανε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα.

    «Η μεγάλη εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η ανάγκη της διοικητικής μεταρρύθμισης με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, επομένως και με πλήρη εικόνα για τους πόρους που απαιτούνται και το προσωπικό. Κατανοούμε τη δύσκολη συγκυρία όμως η αυτοδιοίκηση που υπέστη μείωση της τάξης του 60% στους ΚΑΠ την τελευταία δεκαετία δε μπορεί παρά να ζητά να της αποδοθούν όσα της οφείλονται. Οι ΚΑΠ Αυξήθηκαν σημαντικά τα δυο τελευταία χρόνια, όμως η αύξηση που δόθηκε εξαφανίστηκε λόγω της αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης, των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζόμενων, λόγω της επιβολής του τέλους ταφής», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

    Η ΠΕΔ Ηπείρου

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Παν. Νταής επέλεξε πέραν των συνολικών προβλημάτων της αυτοδιοίκησης να αναδείξει ζητήματα μείζονος προτεραιότητας σε επίπεδο Ηπείρου, όπως είναι η βελτίωση των διαπεριφερειακών οδικών συνδέσεων με τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, της διασυνοριακής σύνδεσης με την Αλβανία, της οδικής σύνδεσης Εγνατία – Μαυρομάτι και της βελτίωσης του υφιστάμενου οδικού άξονα Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα.

    Με αναφορές στα τεράστια προβλήματα που προκαλεί στην αυτοδιοίκηση και συνολικά στις τοπικές κοινωνίες και την περιφερειακή ανάπτυξη, ο άναρχος σχεδιασμός για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, διανθίστηκε η ομιλία του προέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας Παν. Κεπαπτσόγλου.

    Ο Θωμ. Μπέγκας

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε την αυτοδιοίκηση ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, ως ο θεσμός που είναι εγγύτερα στους πολίτες και στις ανάγκες τους.

    «Δυστυχώς όμως, η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες υπονομεύεται από τη διαχρονική έλλειψη διάθεσης αποκέντρωσης από το κράτος. Τολμώ να πω ότι το κράτος ποτέ δεν έχει αγαπήσει την αυτοδιοίκηση όσο θα έπρεπε. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να διασφαλιστεί η αυτονομία των δήμων ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους, όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα κράτη. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πιέσουμε. Η ΚΕΔΕ οφείλει να αναλάβει δυναμική δράση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των δήμων, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

    Χαιρετισμοί

    Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα που επισήμανε πως η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία είχαν και έχουν «ανοιχτά αυτιά» στα αιτήματα της αυτοδιοίκησης και αντιλαμβάνονται τον σημαντικό της ρόλο και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που επέμεινε στη συνεργασία των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης αλλά και στα τεράστια ελλείμματα σε επίπεδο πόρων, προσωπικού και αρμοδιοτήτων για τα οποία ευθύνεται το κεντρικό κράτος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ