Τετάρτη 02.10.2024
More

    Ρυθμίζει τις οφειλές, αυξάνει 30% τα τέλη

    Σε διάστημα πέντε ετών που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επεκταθεί και έναν ακόμη χρόνο, θα αποπληρωθούν οι οφειλές του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων προς τη ΔΕΗ που ανέρχονται σε 7,5 εκ. ευρώ περίπου, καθώς επιτεύχθηκε η συμφωνία για την ρύθμιση της οφειλής μετά από διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τον Σύνδεσμο και τον δήμο Ιωαννιτών.

    Η επίτευξη της συμφωνίας ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με τον Ηλία Αρλέτο, δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρος του Συνδέσμου, που έκαναν λόγο για μία ρύθμιση – ανάσα για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Συνδέσμου.

    Από την άλλη, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου μετά την επίτευξη της συμφωνίας, αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση των τελών σε ποσοστό 30%, με την τιμή να φτάνει πλέον τα 0,39 ευρώ ανά κυβικό έναντι 0,29 ευρώ που ίσχυε από το 1999.

    Όπως εξήγησε ωστόσο ο κ. Μπέγκας, η αύξηση αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί να το αντέξει η ΔΕΥΑΙ που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ΣΥΔΛΙ και κυρίως χωρίς να μετακυλήσει την αύξηση αυτή στα τιμολόγια των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

    Η συμφωνία προβλέπει την ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ και την καταβολή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις που μπορεί να αυξηθούν σε 72 δόσεις, εάν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ρύθμισης, η αποπληρωμή εξυπηρετείται κανονικά. Μηνιαίως, ο Σύνδεσμος θα καταβάλλει για την αποπληρωμή των οφειλών ένα ποσό της τάξης των 125.000 ευρώ περίπου, ποσό που είναι ανεξάρτητο με την μηνιαία αποπληρωμή των τρεχουσών λογαριασμών ρεύματος.

    Φταίνε (κι εδώ) οι προηγούμενοι

    Τόσο ο κ. Μπέγκας, όσο και ο κ. Αρλέτος στη συνέντευξη που παραχώρησαν, τόνισαν πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Σύνδεσμος έχει τις αιτίες της αφενός στους χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησής του και στις αποφάσεις που (δεν) έλαβε και αφετέρου στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

    «Πρώτη αιτία είναι η απόφαση της προηγούμενης διοίκησης να κρύβει τα προβλήματα διόγκωσης του χρέους κάτω από το χαλί χωρίς να γίνει απολύτως καμία ενέργεια, αφήνοντας απλά τα χρέη να συσσωρεύονται και δεύτερη το ενεργειακό κόστος  που αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τους», τόνισε αρχικά ο κ. Μπέγκας. Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο κ. Μπέγκας προς εκείνους που βοήθησαν στην επίτευξη της συμφωνίας με τη ΔΕΗ.

    «Για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια από τον Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων, Κώστα Τασούλα, την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Σεραφείμ Λιάπη, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.

    Παράλληλα, συνδιαμορφώσαμε τις προτάσεις μας μαζί με τους δημάρχους Ζίτσας και Δωδώνης, Μιχάλη Πλιάκο και Χρήστο Ντακαλέτση, με τους οποίους ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ, Ηλίας Αρλέτος, τόνισε ότι μέσα στο 2024 οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν καθόλου καθώς οι τρέχοντες λογαριασμοί αποπληρώνονται κανονικά και απέδωσε την ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους στην προηγούμενη διοίκηση.

    «Παραλάβαμε μια ‘βόμβα μεγατόνων’ χρέους 7,5 εκ. ευρώ για την οποία η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα εμείς καταβάλαμε μια τεράστια προσπάθεια για να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος χωρίς να έχουμε προϋπολογισμό. Μιλάμε για μικρή αλλά αναγκαία αύξηση για να είναι βιώσιμη η κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρλέτος, προσθέτοντας πως από τις αρχές του έτους οι τρέχοντες λογαριασμοί για την κατανάλωση ενέργεια αποπληρώνονται κανονικά από τον ΣΥΔΛΙ.

    Τα επόμενα βήματα

    Η βιωσιμότητα και προοπτική βέβαια του Συνδέσμου τελεί υπό την αίρεση των εξελίξεων του επόμενου διαστήματος καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την προοπτική συγχωνεύσεων των φορέων διαχείρισης του πόσιμου νερού κάτι που αν εφαρμοστεί, θα επιφέρει εκ νέου αλλαγές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Μέχρι τότε όμως, όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας ο Σύνδεσμος μπορεί να επαναλειτουργήσει υπό κανονικές συνθήκες, αφού μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τη ρύθμιση των οφειλών θα ακολουθήσει η ψήφιση των τελών και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

    «Αναμένουμε βέβαια και τα νέα νομοθετήματα για τις ΔΕΥΑ ώστε να δούμε στην πράξη πώς η κυβέρνηση σκέφτεται να το αντιμετωπίσει.

    Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε τον αγώνα μας για οικονομική ενίσχυση των δήμων με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικές και οικονομικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας», κατέληξε ο δήμαρχος.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η συμφωνία που έγινε με τη ΔΕΗ είναι άκρως ωφέλιμη για το ΣΥΔΛΙ καθώς αν δεν είχε επιτευχθεί υπήρχε άμεσα ο κίνδυνος της επιβολής επιτήρησης στο Σύνδεσμο από το Παρατηρητήριο, με υποχρεωτική αύξηση της τιμής πώλησης του νερού με τιμή από 1 – 1,20 ευρώ το κυβικό.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ