Παρασκευή 11.10.2024
More

    Τσίμαρης: Ενδελεχής έρευνα και καταλογισμός ευθυνών για το τραγικό ατύχημα στο Αβγό

    Ενδελεχή έρευνα και καταλογισμό ευθυνών και μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων με αφορμή το εργατικό ατύχημα στο Αβγό Ιωαννίνων, ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσαν ο κ. Γ.Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Ι. Τσίμαρης Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχετικά με το τραγικό  εργατικό ατύχημα που συνέβη στο Αβγό Ιωαννίνων.

    Σύμφωνα με τους Βουλευτές, το γεγονός της πτώσης από μεγάλο ύψος στο έδαφος του καλαθιού στο οποίο βρίσκονταν ανεβασμένοι οι παθόντες, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της έλλειψης επαρκών και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας σε εργολαβίες της ΔΕΔΔΗΕ και των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης της εργασίας.

    Όπως σημείωσαν στην ερώτησή τους, οι τραυματισμοί των δύο εργαζομένων έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα ατυχημάτων, ένδειξη των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας με Πρωτόκολλα ασφαλείας, που όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων γίνονται «κουρελόχαρτα».

    Δεδομένου ότι το ζήτημα εγείρει μείζονα ερωτηματικά σε σχέση με την ΔΕΔΔΗΕ και τις εργολαβικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν έργα και συνεργάζονται με τη ΔΕΗ και λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργολαβικής εργασίας καθώς και έλλειψη απαιτούμενων ελέγχων και προϋποθέσεων ασφαλούς εργασίας σε αυτούς,

    Οι κύριοι Μουλκιώτης και Τσίμαρης ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

    1. Τι μέτρα θα λάβετε προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους της ΔΕΔΔΗΕ και της εργολαβικής εταιρίας;

    2. Το μηχάνημα είχε άδεια λειτουργίας ως ανυψωτικού καλαθοφόρου, ο χειριστής του  είχε την προβλεπόμενη άδεια και είχε λάβει χώρα συντήρηση και πότε έλαβε χώρα τεχνικός έλεγχος του μηχανήματος, όσον αφορά την πλήρη και ασφαλή λειτουργικότητά του από τα αρμόδια κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας;

    3. Τηρείται, είχε ελεγχθεί και πότε το βιβλίο συντήρησης του μηχανήματος και των εξαρτημάτων του; (να κατατεθούν τα έγγραφα των ελέγχων και τα αντίστοιχα πορίσματα)

    4. Τι κανόνες και μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από τους υπευθύνους εργοδότες, πριν και κατά την εκτέλεση των εργασιών; Ποιοι ήταν παρόντες κατά την εκτέλεση των εργασιών και με ποια ειδικότητα και ιδιότητα;

    5. Ποια ήταν η εργασιακή σχέση των τραυματισθέντων, ως εργαζομένων σε καλαθοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα; Υπήρχε εργασιακή εκπαίδευση και εμπειρία; Οι εργασίες που εκτελούσαν την ημέρα του ατυχήματος, ήταν προγραμματισμένες ή έκτακτες;

    6. Είχαν διενεργηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης των εργαζομένων για εργασία σε ανυψωτικό καλαθοφόρο μηχάνημα και είχαν συμμετάσχει και παρακολουθήσει οι τραυματισθέντες; Τηρείται θεωρημένο βιβλίο εκπαίδευσης εργαζομένων; (Να κατατεθούν τα έγγραφα).

    7. Ποια προβλεπόμενα  μέσα ατομικής προστασίας είχαν χορηγηθεί στους τραυματίες εργαζόμενους; Εάν είχαν χορηγηθεί, είχε  ελεγχθεί ο χρόνος χορήγησης και  η επάρκεια των ατομικών μέσων προστασίας των εργαζομένων από την αρμόδια Επιθεώρησης Εργασίας και πότε; (Να κατατεθούν τα έγγραφα).

    8. Είχαν και πότε διενεργηθεί έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και  των ειδικών κανόνων Υγείας και Ασφάλειας, στην εταιρία που είχε αναλάβει το έργο; Εάν ναι, ποια τα πορίσματα των ελέγχων; (Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα)

    9.  Τι μέτρα θα λάβετε ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας εργαζόμενων σε καλαθοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα να αποτρέπουν παρόμοιας φύσεως ατυχήματα;

    Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κλείνοντας, καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς προς ενημέρωση της Βουλής να καταθέσουν 1) τα πορίσματα της αυτοψίας και των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών μετά το ατύχημα της 8ης Οκτωβρίου 2024 και  2) τα προαναφερόμενα αιτούμενα  έγγραφα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ