Ένας μήνας και πλέον χρειάστηκε από την ημέρα που οι εργασίες στο Γράμμο είδαν το φως της δημοσιότητας και αφού χύθηκαν τόνοι μελάνης και αφού το θέμα έφτασε και στη Βουλή, για να έρθει στο φως η αλήθεια επί της σκοπιμότητας και του αιτήματος με το οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες.
Εύλογα αναρωτιέται ο καθένας ποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησε η στάση της Περιφερειακής Αρχής που προτίμησε από την αρχή να μην πει την αλήθεια περί του αιτήματος των κτηνοτρόφων μετακινούμενων και μη που χρησιμοποιούν τα βοσκοτόπια του Γράμμου, και μάλιστα από το 2022 όταν και υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου. Απάντηση σε αυτό το ζήτημα δεν υπήρξε από την Περιφερειακή Αρχή, που παραδέχθηκε όμως σε μία πολύωρη συζήτηση που έγινε σε κλίμα έντασης και παρουσία δεκάδων κτηνοτρόφων από τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και την Καστοριά, ότι η αιτία που ξεκίνησαν οι εργασίες ήταν η εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και όχι κάποιο εμπιστευτικό έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο διεξήχθη σε κλίμα έντασης με την παρουσία δεκάδων κτηνοτρόφων που δήλωσαν πως χρησιμοποιούν τα βοσκοτόπια στον Γράμμο, ως μετακινούμενοι και εξέφρασαν στη διάρκεια της συνεδρίασης με διάφορους τρόπους και σε διάφορες στιγμές την απόλυτη υποστήριξή τους στις ενέργειες της Περιφέρειας.
Ο Αλ. Καχριμάνης παρουσίασε στη συνεδρίαση ένα πλήθος εγγράφων από το 2022 και έπειτα με αλληλογραφία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το οποίο η Περιφέρεια ζήτησε τη συνδρομή για τις εργασίες διάνοιξης του δρόμου από την πλευρά της Καστοριάς, όπως και έγινε.
Τον Φεβρουάριο του 2023 γνώστης του αιτήματος έγινε και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεώρ. Αμυράς, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Περιφέρεια ζήτησε επισήμως τη συνδρομή του Στρατού, με τον Αλ. Καχριμάνη να λέει πως το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί και στις Δασικές Υπηρεσίες.
Ακόμη, ο κ. Καχριμάνης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «Ε» και του ITV σχετικά με την απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΣ ότι πέραν των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, ο δρόμος καλύπτει και στρατιωτικές ανάγκες σχετικά με την δυνατότητα συγκοινωνιακής σύνδεσης των στρατιωτικών φυλακίων και των γραμμών προκάλυψης.
Επιπλέον ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι ο δρόμος θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής, στην οποία καταγράφονται συχνές ζωοκλοπές, αλλά και περιστατικά λαθροθηρίας του αγριόγιδου εδώ και πολλά χρόνια.
Ένταση
Νωρίτερα, η συζήτηση για το θέμα ξεκίνησε με τον εισηγητή της ΛΑ.ΣΥ Γεώρ. Πρέντζα να εξηγεί πως προς τους παριστάμενους πως ουδέποτε αναφέρθηκε από τον περιφερειάρχη πως οι εργασίες γίνονται κατόπιν αιτήματος των κτηνοτρόφων, σημειώνοντας όμως πως αυτό δε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για το ότι δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία για την έκδοση αδειοδοτήσεων ή έστω γνωμοδοτήσεων.
Το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, η αναφορά του οποίου ότι «ο Γράμμος είναι δικό μας βουνό, βουνό – σύμβολο και δε θα επιτρέψουμε να το πειράξει κανείς» προκάλεσε τον ξεσηκωμό των κτηνοτρόφων με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο στην αίθουσα για μερικά λεπτά της ώρας.
Την αντίθεσή τους στις εργασίες εξέφρασαν ακόμη εκπρόσωποι των Ορειβατικών Συλλόγων Ιωαννίνων και Κόνιτσας αντίστοιχα, ενώ υπέρμαχοι των εργασιών και της αναγκαιότητας που θα εξυπηρετήσει ο δρόμος εμφανίστηκαν ο Γιάννης Δεκόλης, πρόεδρος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, η Αλέκα Μάτσια, πρόεδρος της Τ.Κ Γράμμουστας και ο Γεώρ. Μπακατσούλας που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Πληκάτι στον τομέα του τουρισμού.
Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επέμειναν στο ότι όλα αυτά που επικαλέστηκε και παρουσίασε ο περιφερειάρχης και κυρίαρχα το αίτημα των κτηνοτρόφων δεν παρουσιάστηκε ποτέ στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Ηπείρου. Όλοι τους όμως έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της νομιμότητας υπενθυμίζοντας πως και για το Γράμμο, όπως και για τις απευθείας αναθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση, ενώ εκκρεμούν και απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος σε ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ