Παρασκευή 15.11.2024
More

    Η ώρα της τελικής απόφασης για τον μεγάλο δακτύλιο

    Μία διελκυστίνδα η οποία προς το παρόν δεν έχει νικητή, αλλά σίγουρα έχει έναν ηττημένο που είναι η πορεία ολοκλήρωσης του έργου του μεγάλου δακτυλίου της πόλης είναι αυτή που εξελίσσεται μεταξύ Περιφέρειας και Διαχειριστικής Αρχής από τη μία και του δήμου Ιωαννιτών από την άλλη.

    Η αντιμαχία για τον τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων στην απόληξη της οδού στο ύψος του ΠΕΑΚΙ στον υγρότοπο Τσαμαρά, με τον δήμο Ιωαννιτών να προτείνει τη λύση των χαλικοπασσάλων, τη δε Περιφέρεια να την απορρίπτει και να αναθέτει σε εξωτερικό πραγματογνώμονα την εκπόνηση μελέτης, έχει οδηγήσει την υπόθεση σε αδιέξοδο με τη δημοτική αρχή να ανεβάζει τους τόνους σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Τετάρτης.

    Πληροφορίες ωστόσο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αναφέρουν πως ο πραγματογνώμονας έχει υποβάλει την τεχνική έκθεση που περιλαμβάνει περισσότερες από μία εναλλακτικές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων προσδιορίζεται μία ως η πλέον άρτια τεχνικά, χωρίς μάλιστα να ανεβάζει το κόστος.

    Αυτά όμως, μένει να αποδειχθούν στην πορεία, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του επόμενου 10ημέρου σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Περιφέρειας, δήμου και πραγματογνώμονα ώστε να παρουσιαστούν οι προτάσεις και να αναλυθούν.

    Το θέμα πάντως συζητήθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου στη βάση της ενημέρωσης για τις εξελίξεις που τυχόν υπάρχουν με τον αντιδήμαρχο κ. Γκόγκο να τονίζει πως η εκτίμηση είναι πως το έργο θα χρειαστεί διάστημα δύο ετών ακόμη για να ολοκληρωθεί.

    Έντονη δυσαρέσκεια Μπέγκα

    Τα ενδιαφέροντα και περισσότερο σοβαρά, καθώς εμπεριείχαν και πολιτική διάσταση, ήρθαν λίγο μετά με την τοποθέτηση του δημάρχου Θωμά Μπέγκα που ξεκίνησε λέγοντας πως ο δήμος Ιωαννιτών υπηρέτησε εξαρχής τον σεβασμό και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Αφού περιέγραψε την απώλεια χρόνου, από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα, όχι με ευθύνη της δημοτικής αρχής, έφτασε στη σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην οποία διατυπώθηκαν, προφορικά και μόνο όπως είπε, διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο θεμελίωσης του επιχώματος.

    «Πέρασαν περισσότερο από δύο χρόνια από την γνωμοδότηση του τεχνικού συμβουλίου και επτά μήνες από τη σύσκεψη του Απριλίου και δεν υπάρχει ακόμα, υπεύθυνα υπογεγραμμένο επιστημονικό πόνημα που να προτείνει εναλλακτική μέθοδο θεμελίωσης», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

    Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι ενέργειες μέχρι την ημερομηνία γνωμοδότησης του τεχνικού συμβουλίου το 2022 που έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν όλες σύννομες, αναρωτήθηκε όμως γιατί η προηγούμενη διοίκηση του δήμου μέσω της οικονομικής επιτροπής ζήτησε τη συμβολή της τεχνικής υπηρεσίας για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης θεμελίωσης του επιχώματος.

    Ο ίδιος θύμισε επίσης, ότι η διαδικασία της εκπόνησης μελέτης εφαρμογής για το επίμαχο επίχωμα από τον ανάδοχο, προβλεπόταν από τα συμβατικά τεύχη του έργου τα οποία είχαν προεγκριθεί και από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου.

    Πώς διασφαλίζεται η ασφαλής κατασκευή;

    Στο τελευταίο σκέλος της τοποθέτησής του ο κ. Μπέγκας σχολίασε την επισήμανση της Διαχειριστικής, ότι η ίδια είναι υποχρεωμένη να εξετάσει την βέλτιστη οικονομική λύση προκειμένου να εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση. Προειδοποιεί μάλιστα τον δήμο, ότι αν δεν αποδεχτεί τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να αναζητήσει πόρους από άλλα προγράμματα.

    «Αλήθεια, το δημόσιο συμφέρον το οποίο επικαλείται η ΕΥΔ δεν λαμβάνεται υπόψη από το δήμο Ιωαννιτών όταν δημοπρατεί και εκτελεί ένα έργο; Η εξέταση της βέλτιστης οικονομικής λύσης είναι ανεξάρτητη από την ανάγκη διασφάλισης της τεχνικής αρτιότητας και της ασφάλειας του επίμαχου επιχώματος; Η κατανομή των πιστώσεων του ΕΣΠΑ οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου Ιωαννιτών;

    Ο δήμος Ιωαννιτών θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο της λογικής, της συναίνεσης και της ευθύνης απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό έργο.

    Ο χρόνος όμως περνά εις βάρος της ολοκλήρωσης του έργου, τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στους παροικούντες του έργου είναι πολλά κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», κατέληξε ο κ. Μπέγκας με μία ευθεία αιχμή προς την Περιφερειακή Αρχή.

    Το ΣτΕ δικαίωσε την Περιφέρεια για την ΑΕΠΟ

    Στο μεταξύ, μόλις την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου όπως ενημέρωσε σχετικά η Περιφέρεια Ηπείρου, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφαση 1713 απέρριψε την αίτηση κατοίκων των Ιωαννίνων στην οδό Κενάν Μεσσαρέ που ζητούσαν την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Οδικός Άξονας – Πανηπειρωτικό Στάδιο – κόμβος Βογιάννου – Ολοκλήρωση οδικού δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων» και έγινε δεκτή η παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου. «Με πολυσέλιδη αιτιολογία κρίθηκε ιδίως πως το έργο έτυχε της απαιτούμενης δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεών του στην ακεραιότητα του δικτύου Natura 2000 τόσο στην περιοχή μελέτης όσο και στη γειτνιάζουσα περιοχή οικοτόπων και ελήφθη υπόψη η ύπαρξη της τάφρου Λαγκάτσας, απορριπτομένων όλων των αντίθετων ισχυρισμών των αιτούντων», αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου σε σχετική ανακοίνωση.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ