Τα στοιχεία για τον Δήμο Ιωαννιτών
Στον αριθμό 1.597 έφτασαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που έχουν διενεργηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου κατά το έτος 2024 (έως και την 20/12/2024) όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «e- auction» που δίνει η αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείο Οικονομικών. Από αυτούς τους 1597 πλειστηριασμούς, οι 473 αφορούν σε κατοικίες και από αυτούς κατέληξαν σε κατακύρωση οι 139.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα στον δήμο Ιωαννιτών οι συνολικοί ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί ακινήτων ανέρχονται σε 641, αριθμός που αναλογεί σε ποσοστό 1.3% του συνόλου των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών στην επικράτεια. Εξ αυτών έχει κατακυρωθεί λιγότερο από το ένα τέταρτο ( ¼), ήτοι 151. Αυτοί αφορούν πλειστηριασμούς ακινήτων πάσης φύσεως. Ειδικότερα, δε, για πλειστηριασμούς κατοικίας, το σύνολο των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών για όλο το έτος στην Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 226, εκ των οποίων κατέληξαν σε κατακύρωση, δηλαδή τελικά οι κατοικίες εκπλειστηριάστηκαν, μόνο οι 71.
Το “ζουμί” των στοιχείων δόθηκαν ως απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος της “Ελληνικής Λύσης”, Κυριάκος Βελόπουλος προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης με θέμα τον «μεγάλο αριθμό πλειστηριασμών στα Ιωάννινα».
Σύμφωνα με τη ενημέρωση που υπάρχει στο κόμμα της Ελληνικής Λύσης από κάτοικους των Ιωαννίνων, η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς κατοικιών είναι απαράδεκτη και τραγική. Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι οι τοπικοί βουλευτές δεν αναδεικνύουν το θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών παραμένοντας απαθείς. Θεωρούν οι ως άνω ότι σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, αναλογικά ο αριθμός των ακίνητων που βρίσκονται υπό καθεστώς πλειστηριασμού είναι πολύ μεγάλος, με τα περισσότερα από αυτά να αποτελούν οικογενειακές κατοικίες.
Σύμφωνα με τη τοποθέτηση της “Ελληνικής Λύσης” ζητούν οι ως άνω κάτοικοι από την Πολιτεία μεταξύ άλλων τα εξής: 1) να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κατοικιών, ιδίως για οικογένειες, ηλικιωμένους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, 2) να γίνει ανεξάρτητη έρευνα τόσο για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσο και για τη διαφάνεια στη διαχείριση των ακινήτων από τις τράπεζες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, 3) να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις επί του θέματος από την Πολιτεία, ώστε να φανεί η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη των Ιωαννίνων και στην Περιφέρεια της Ηπείρου.
Η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Σε σχέση με τα ζητήματα που τίθενται σε αυτές, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών λαμβάνει υπόψη του ότι οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας, δεν είναι οι ίδιες και ότι η λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και η παροχή οικονομικών διευκολύνσεων για την περαιτέρω στήριξή τους είναι καταλυτικής σημασίας για τη κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των απρόσμενων εξελίξεων των τελευταίων ετών, ενώ αναδεικνύει την κρατική ευθύνη.
Συνακόλουθα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ήδη προβεί σε στοχευμένες ενέργειες και πλήθος μέτρων ανακούφισης και διευκόλυνσης των δανειοληπτών, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της ιδιότητας αυτών ως πρωτοφειλετών, συνοφειλετών ή εγγυητών, τόσο εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, όσο και στο πλαίσιο έκτακτων προβλημάτων που ανέκυψαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτό της πανδημίας του κορωνοϊού ή άλλων έκτακτων φυσικών καταστροφών.
Ειδικότερα, επί των ζητημάτων που τίθενται στην εν θέματι Ερώτηση, τα οποία αφορούν στη διεξαγωγή πλειστηριασμών κατοικιών, ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην πόλη των Ιωαννίνων και γενικότερα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας, η αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι όσον αφορά στους πλειστηριασμούς κατοικιών για δανειακές οφειλές συμπολιτών, διευκρινίζεται ότι όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα επίσημα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «e- auction» για το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, το σύνολο των πλειστηριασμών ακινήτων, που έχουν διενεργηθεί κατά το έτος 2024 (έως και την 20/12/2024) είναι 1597, εκ των οποίων 473 αφορούν σε κατοικίες. Από αυτούς κατέληξαν σε κατακύρωση οι 139.
Τα στοιχεία για τον Δήμο Ιωαννιτών
Επιπλέον, κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα στον δήμο Ιωαννιτών οι συνολικοί ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί ακινήτων ανέρχονται σε 641, αριθμός που αναλογεί σε ποσοστό 1.3% του συνόλου των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών στην επικράτεια. Εξ αυτών έχει κατακυρωθεί λιγότερο από το ένα τέταρτο ( ¼), ήτοι 151 Αυτοί αφορούν πλειστηριασμούς ακινήτων πάσης φύσεως. Ειδικότερα δε για πλειστηριασμούς κατοικίας, το σύνολο των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών για όλο το έτος στην δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 226, εκ των οποίων κατέληξαν σε κατακύρωση, δηλαδή τελικά οι κατοικίες εκπλειστηριάστηκαν, μόνο οι 71.
“Από αυτά τα αναμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό των πλειστηριασμών, που εν τέλει δεν κηρύσσονται άγονοι και ολοκληρώνονται με κατακύρωση για την ικανοποίηση των πιστωτών, είναι τελικά πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των προγραμματισμένων πλειστηριασμών που αφορούν σε κατοικίες τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων, όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα, γεγονός που η εν θέματι Ερώτηση δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη, καθώς παραθέτει παράπονα γενικά και αόριστα, χωρίς ωστόσο αυτά να θεμελιώνονται σε μετρήσιμα αριθμητικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, προφανώς παραβλέπεται από την εν θέματι Ερώτηση ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής ως προς την αποπληρωμή του δανείου, η τράπεζα/δανειστής του δικαιούται εκκινήσει μέτρα είσπραξης εναντίον του, εκκινώντας αρχικά κατάσχεση τυχόν κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του, αλλά και μετέπειτα πλειστηριασμό της τυχόν ακίνητης, υπέγγυας περιουσίας του” καταλήγει η απάντηση.