Συγκρατημένα αισιόδοξος με κάποια ψήγματα βεβαιότητας, ότι η χώρα μπορεί να πετύχει τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς στόχους αντίστοιχα για την ανακύκλωση και την αύξηση των ποσοστών μέχρι το 2030, εμφανίστηκε από τα Γιάννενα την Παρασκευή ο Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μαν. Γραφάκος που συμμετείχε στο Forum Κυκλικών Πόλεων που φιλοξενείται στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα.
Ο κ. Γραφάκος σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, τόνισε πως η χώρα διανύει μία οριακή χρονική περίοδο στην οποία η διαχείριση των αποβλήτων και η αύξηση της ανακύκλωσης θα πρέπει να «τρέξει» με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Αυτό μπορεί όπως είπε να επιτευχθεί αφενός με την ολοκλήρωση των ολιστικών σχεδίων ανακύκλωσης για την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και αφετέρου με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε όλη τη χώρα και την αναβάθμιση των υφιστάμενων Μονάδων όπως αυτή των Ιωαννίνων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους στόχους και το πώς μπορεί να επιτευχθούν ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στα ολιστικά σχέδια ανακύκλωσης από τους Φορείς Διαχείρισης που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες και μετρήσιμες δράσεις με κύρια αναφορά στους καφέ κάδους βιοαποβλήτων και στη διαλογή στην πηγή.
«Το 2025 θα υποβληθούν οι προτάσεις των φορέων για χρηματοδότηση, το 2026 θα συμβασιοποιηθούν και το 2027 θα λειτουργούν, επομένως μιλάμε πριν το 2030 που είναι ο στόχος. Μένει το επόμενο στάδιο που είναι η επεξεργασία του υπολείμματος που κι εκεί ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες το 2027 και τα έργα ως το 2030», σημείωσε αρχικά για να ερωτηθεί στη συνέχεια για την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. «Να μη γελιόμαστε. Θα υπάρξει μία ελαφρά αύξηση του κόστους για τους πολίτες η οποία όμως είναι επένδυση στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές. Η πραγματική δύναμη των πολιτών όμως κρύβεται στην αύξηση της ανακύκλωσης με τη συλλογή των βιοαποβλήτων που θα αυξήσει το ρυθμό της ανακύκλωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πιστοποιείται ο ΦοΔΣΑ Ηπείρου
Ο Κων. Αραβώσης, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σημείωσε πως η πιστοποίηση του Συνδέσμου της Ηπείρου είναι θέμα ημερών ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Γιώργος Ηλιόπουλος επέμεινε στην επιτακτική αναγκαιότητα της αύξησης του ρυθμού συλλογής των βιοαποβλήτων με καφέ κάδους σε κάθε γειτονιά κάτι που όπως είπε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της ανακύκλωσης κατά 40%. Αισιόδοξος για καλύτερες ημέρες στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηπείρου Νικ. Γεωργάκος.
Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας από την πλευρά του παραδέχθηκε πως έχουν γίνει θετικά βήματα στην κατεύθυνση της διαχείριση των απορριμμάτων, όμως πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα ενόψει και των επιπτώσεων που ήδη φαίνονται λόγω της κλιματικής κρίσης.
Στη συνάντηση υπογράφηκε και επίσημα η ένταξη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και του Πράσινου Ταμείου στο Δίκτυο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 17-5-2025