Ξεσηκώνονται οι γιατροί για τις μετακινήσεις προσωπικού – Διαμαρτυρία στην 6η ΥΠΕ
Με μία παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 9 Ιουλίου στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα, οι τρεις Ενώσεις Ιατρών της Δυτ. Ελλάδας από Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα συντονίζουν τις δράσεις τους καταγγέλλοντας το συνεχιζόμενο καθεστώς των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού με «εντέλλεσθε» για την κάλυψη αναγκών σε νοσοκομεία που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με να ανεπίσημα στοιχεία της ΕΙΝΗ ένας αριθμός 15-20 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων βρίσκεται σε καθεστώς μετακίνησης από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων κατά κύριο λόγο στα νοσοκομεία της Λευκάδας, της Άρτας, της Πρέβεζας και του Αγρινίου, ενώ ενδεικτική της δραματικής υποστελέχωσης είναι και η μετακίνηση ιατρών από το νοσοκομείο Λευκάδας που έχει τεράστια προβλήματα σε αυτό της Πρέβεζας που προφανώς έχει μεγαλύτερα κενά.
Μετά από μία διαδικασία που κρατά χρόνια πλέον και όχι μήνες η ΕΙΝΗ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ Χαρ. Παππάς αλλά και οι άλλες Ενώσεις καταγγέλλουν ότι αυτό που γίνεται, είναι μία κανονικότητα και όχι κάτι έκτακτο ή περιστασιακό.
«Οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών με «εντέλλεσθε» είναι μία από τις αιτίες που εξωθούν τους γιατρούς σε παραίτηση και καθιστούν το ΕΣΥ τελευταία τους επιλογή. Αυτή η πολιτική όχι μόνο δημιουργεί τεράστια σωματική, ψυχική, οικονομική εξουθένωση και αποδιοργάνωση της οικογενειακής ζωής των συναδέλφων, αλλά πολύ περισσότερο υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία τόσο των Ιωαννίνων όσο και των υπολοίπων νομών.
Η συνεχιζόμενη επίκληση «εκτάκτων» αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι, για τη διαχείριση της χρόνιας δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί. Ποιές “έκτακτες” ανάγκες προέκυψαν και Ακτινολόγος και Εντατικολόγοι από το ΠΓΝΙ μετακινούνται σταθερά εδώ και 18 μήνες σε Άρτα και Αγρίνιο;», διερωτήθηκε ο κ. Παππάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γεν. Γραμματέας της ΕΙΝΗ Νικ. Λαγός που τόνισε πως λύση στα οξυμένα προβλήματα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων δε μπορεί να δοθεί με μετακινήσεις προσωπικού, αλλά με μόνιμες προσλήψεις, με ταυτόχρονη, ανοιχτή προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.